Uusimmat

Euronuoret eivät karsasta piraattituotteita tai -sisältöjä – Yli puolet tunnustaa ostaneensa piraattituotteen

08.06.2022 09:20 Muropaketin toimitus

Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) on julkaissut tänään kyselytuloksia siitä, miten nuoret suhtautuvat teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksiin. Yli puolet kyselyyn osallistuneista 15–24-vuotiaista eurooppalaisista kertoi viime vuoden aikana ostaneensa verkosta ainakin yhden väärennetyn tuotteen. Kolmannes vastanneista kertoi käyttäneensä digitaalista sisältöä laittomista lähteistä.

Juuri julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin kahta puolta teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksista: suuntauksia, jotka koskevat nuorten ostamia väärennettyjä tuotteita ja heidän käyttämää piraattisisältöä. Samalla hahmoteltiin näihin liittyviä kehityssuuntauksia vuodesta 2016 lähtien.

Tutkimus paljastaa, että yli puolet (52 %) kyselyyn vastanneista nuorista oli ostanut tarkoituksellisesti tai tahattomasti vähintään yhden väärennetyn tuotteen verkosta viime vuoden aikana. Tässä on merkittävä lisäys edellisiin tuloksiin verrattuna, sillä lukema oli vuonna 2019 vain 14 prosenttia. Luku vaihtelee suuresti maittain: se on suurin Kreikassa (62 %) ja pienin Tšekissä (24 %).

Yleisimmät väärennetyt tuotteet, joita nuoret ostavat tarkoituksellisesti, ovat vaatteet ja asusteet (17 %), jalkineet (14 %). Myös elektroniikkalaitteet (13 %) olivat suosittuja.

Piraattituotteiden ostaminen ei kuitenkaan ollut aina tarkoituksellista, sillä nuoria on myös harhautettu ostamaan väärennöksiä. Tahattomasti ostettujen väärennösten osuus oli tutkimuksen perusteella 37 prosenttia – vastaajat ilmoittivatkin vaikeuksista erottaa aidot tavarat väärennöksistä.

Kolmannes ikäluokan nuorista (33 %) oli puolestaan käyttänyt laitonta verkkosisältöä. Suuntaus tässä kohdassa on kuitenkin parempaan päin, nimittäin digitaalisen sisällön käyttö laillisista lähteistä on yleistymässä nuorten keskuudessa. 60 prosenttia kyselyyn vastaajista ilmoitti, etteivät olleet käyttäneet, pelanneet, ladanneet tai suoratoistaneet sisältöä laittomista lähteistä kuluneena vuonna. Vastaava luku oli 51 prosenttia vuonna 2019 ja 40 prosenttia vuonna 2016, joten suuntaus on selvä.

Tarkoituksellisesti piratismia hyödyntäneiden osuus on kuitenkin pysynyt vakaana, sillä 21 prosenttia nuorista kuluttajista myöntää käyttäneensä tietoisesti piraattisisältöä viimeisten 12 kuukauden aikana. Merkittävä osa nuorista harhautettiin käyttämään piraattisisältöä, sillä jopa 12 prosenttia vastaajista käytti piraattisisältöä tahattomasti.

Yleisimmin käytettyjä piraattisisältöjä olivat elokuvat (61 %), TV-sarjat (52 %) ja musiikki (36 %). Piraattisisältöä käytettiin pääasiassa erityisiltä verkkosivustoilta, sovelluksista ja sosiaalisen median kanavista.

Suomessa tilanne on hieman parempi kuin Euroopassa keskimäärin: Suomessa 44 prosenttia nuorista osti väärennöksen tarkoituksellisesti ja 17 prosenttia käytti tietoisesti piraattisisältöä.