Uusimmat

Euroopan komissio haluaa estää piraattisivustot – pidetään tehokkaana satunnaisen piratismin estämiseksi

27.05.2023 20:35 Muropaketin toimitus

Euroopan komissio vaatii maailmanlaajuista piraattisivustojen estämistä.

Euroopan komissio julkaisi vuosittaisen listan valtioista, joiden tekijänoikeuspolitiikka on heidän mielestään ongelmallista. Tällä kertaa komissio korosti myös piraattisivustojen eston puutetta, jota se pitää ongelmana. Estoa pidetään tehokkaana keinona estää piratismia, varsinkin piratismiin harjaantumattomien ihmisten satunnaista piratismia.

Torrent Freakin mukaan verkkosivustojen estämisestä on tullut yksi laajimmin käytetyistä piratismin vastaisista toimista koko maailmassa.

Estot toteutetaan siten, että Internet-palveluntarjoajat useissa kymmenissä maissa estävät pääsyn piraattisivuille. Tätä ennen tulisi olla käytynä oikeusprosessi tai operaattorin tukena valtionhallinnon estojärjestelmä.

Tanska on yksi maa, jossa toteutettiin esto jo vuonna 2006. Sen jälkeen tapauksia on ollut myös muissa EU-maissa, ja niihin on tiettävästi saatu myös hyväksyntä Euroopan unionin tuomioistuimelta.

Euroopan komission raportissa mainittiin piratismin kannalta ongelmamaita erikseen. Mainituiksi tulivat ainakin Kiina, Indonesia, Meksiko, Saudi-Arabia, Thaimaa, Vietnam ja Brasilia.