UUSIMMAT

EVGA syyttää Nvidiaa väärinkäytöksistä – lopettaa näytönohjainten valmistamisen

23.09.2022 18:38 Muropaketin toimitus

Näytönohjainvalmistaja EVGA ei tule enää toimeen Nvidian kanssa – lopputuloksena dramaattinen ratkaisu valmistuskuvioon.

EVGA lopettaa Nvidia-näytönohjainten valmistamisen vedoten hankalaan liiketoimintasuhteeseen tietotekniikkajätin kanssa. EVGA ei aio enää valmistaa GeForce RTX 4000 -sarjan näytönohjaimia.

Yhtiö jatkaa nykyisten asiakkaiden ja tuotteiden tukea, mutta aikoo myydä jäljellä olevan varastonsa pois vuoden 2022 loppuun mennessä.

Ensisijainen syy lopettamiselle on, että Nvidia laski Founders Edition -näytönohjainten hintoja, joka oli haitallinen asia EVGA:n omille GeForce RTX 3000 -näytönohjaimille ja liiketoiminnalle.

Nvidia teki äskettäin merkittäviä hinnanalennuksia varastojen tyhjentämiseksi. EVGA sanoo menettävänsä hinnanalennusten vuoksi satoja euroja joka kerta, kun se myy GeForce RTX 3080 tai GeForce RTX 3090 -näytönohjaimen.

EVGA ja muut näytönohjainvalmistajat lisäsivät tarjontaa kryptobuumin vuoksi, mutta sen romahdettua näytönohjaimet jäivät niin sanotusti käteen. Nyt varastot kuitenkin täytyisi saada tyhjäksi. Tuotteista eroon pääsemistä vaikeuttaa, että markkinat pursuavat käytettyjä näytönohjaimia, ja uusi GeForce RTX 4000 -mallisto on tulossa kohta myyntiin.

EVGA syytti Nvidiaa myös heikosta tiedottamisesta. EVGA kertoi saavansa Nvidian asettamat ohjehinnat tietoonsa vasta samaan aikaan kuluttajien kanssa. Näin ollen EVGA ei tiedä omien näytönohjaintensa lopullista hintaa, ennen kuin Nvidia paljastaa ohjehinnan.

Nvidia puuttuu kumppanivalmistajien liiketoimintaan myös asettamalla hintakaton ja alarajan hinnoittelulle. Tämä puolestaan hankaloittaa EVGA:n ja muidenkin valmistajien tehokkaiden näytönohjainmallien hinnoittelua.

EVGA ei aio vaihtaa Nvidiaa kumppanuuteen AMD:n tai Intelin kanssa. Yritys ei silti lopeta, vaan se jatkaa ilman näytönohjainvalmistusta. EVGA:n muusta liiketoiminnasta suurimman osan kattaa virtalähteet.

EVGA yritti neuvotella kumppanuudesta uudelleen useita kertoja. Toimitusjohtaja ja perustaja Andrew Han sanoi, että päätös lähteä oli silti lopulta helppo, ja että työskentely Nvidian kanssa oli vaikeaa. Han kutsui päätöstä periaatteelliseksi, ei taloudelliseksi.

Techspot arvelee, että EVGA:n päätös luopua valmistuksesta saattaa herättää lisähuomiota kumppanivalmistajien ja Nvidian liikesuhteisiin.