UUSIMMAT

Facebook kertoi läpimurrosta – tekoäly opiskelee maailmaa kuin vauva

06.03.2021 16:16 | Muropaketin toimitus

Facebookilla tekoälyä kehittävä tutkijaryhmä sanoo tehneensä ”läpimurron” He ovat kehittäneet itseään valvovaan opiskeluun kykenevän tietokonemallin nimeltään Seer.

Facebook kuvailee Seeriä sanoin ”miljardiparametrinen, itseään valvova tietokonenäkömalli, joka osaa oppia mistä tahansa satunnaisesta ryhmästä kuvia internetissä”. Tutkijaryhmän johtaja Yann LeCun kuvaa koneiden oppimista vauvoihin .

LeCun kertoi, miten vauvat havainnoivat maailman toimintaa ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Vauvat muun muassa oppivat esineiden olevan kolmiulotteisia, ja että ne on mahdollista piilottaa. LeCunin mukaan vauvat oppivat myös, että jos esinettä ei ole tuettu mitenkään, se tipahtaa.

– Haluaisimme tekoälyjärjestelmien oppivan havainnoinnin kautta miten maailma toimii, koska sillä tulee olemaan suuri vaikutus. Se sallisi koneille jonkin verran tervettä järkeä, LeCun sanoi.

Tavoitteeseensa Facebook pyrkii ainakin opettamalla tekoälyä tekemään johtopäätöksiä ilman, että ihmisten täytyy nimetä tai kuratoida dataa. Toimintatapaa kutsutaan itseään valvovaksi opiskeluksi, ja tekoäly saattaisi oppia esimerkiksi moderoimaan Facebookin sisältöä entistä paremmin.

Tutkijaryhmä kertoikin saavuttaneensa läpimurron itseään valvovassa tietokonenäkömallissa nimeltään Seer. He saivat tekoälyn oppimaan asioita miljardista satunnaisesta, nimeämättömästä ja kuratoimattomasta, julkisesta Instagram-kuvasta. Läpimurron toivotaan raivaavan tietä yhä kehittyneemmille tietokonenäkömalleille.

Muropaketin uusimmat