Faktantarkistusorganisaatiot huolissaan – YouTube on yksi tehokkaimmista salaliittojen ja väärän tiedon välittäjistä

16.01.2022 17:37 Muropaketin toimitus

Yli 80 merkittävää faktantarkistusorganisaatiota eri puolilla maailmaa painostaa YouTubea ryhtymään toimiin koronasta levitettävää harhaanjohtavaa tietoa vastaan. Kyseenalaista tietoa on edelleen tarjolla YouTubessa, vaikka koronapandemia on kestänyt jo muutaman vuoden. Tämä on faktantarkistajien merkittävä huolenaihe.

– Kansainvälisenä faktantarkistusorganisaatioiden verkostona seuraamme, kuinka valheet leviävät verkossa. Näemme joka päivä, kuinka YouTube on yksi tehokkaimmista disinformaation ja väärän tiedon levittäjistä verkossa maailmanlaajuisesti, faktantarkistajien liitto kirjoitti avoimessa kirjeessä.

Allekirjoittaneita faktantarkistusorganisaatioita ovat muun muassa yhdysvaltalaiset PolitiFact, The Washington Post Fact Checker ja MediaWise, sekä afrikkalaiset Dubawa ja Africa Check, intialaiset Fact Crescendo ja Factly sekä monet muut organisaatiot esimerkiksi Indonesiasta, Israelista ja Turkista.

Ryhmän mielestä YouTube on ollut jo pitkään hedelmällistä maaperää väärien, terveyteen liittyvien väitteiden levittämiselle. Koronaan liittyvän disinformaation lisäksi YouTubessa muun muassa rohkaistaan syöpäpotilaita taistelemaan sairauksiaan vastaan kyseenalaisilla hoidoilla.

Faktantarkistajien mukaan salaliittoteoriat ovat kukoistaneet viime vuoden aikana, ja ryhmän mukaan salaliittoteoreetikot tekevät yhteistyötä yli rajojen. Jokin väite saattaa levitä esimerkiksi Saksasta, josta se voi jatkaa Espanjaan, sieltä edelleen Latinalaiseen Amerikkaan ja lopulta kaikkialle.

Ryhmä esitti huolensa myös muiden kuin englanninkielisten videoiden moderoinnista. Muiden kuin englanninkielisten videoiden moderointi ei ole yhtä hyvällä tasolla kuin englanninkielisten.