Firefox kasvussa, IE ja Chrome laskussa

03.08.2012 13:31 | Ville Suvanto

Googlen kehittämä Chrome-selain on kasvattanut markkinaosuuttaan nopeasti ja keväällä se oli tiettyjen mittausten perusteella maailmanlaajuisesti tutkittuna hetken aikaa Firefoxia käytetympi selain. Net Marketsharen tutkimusten mukaan Firefox on kuitenkin onnistunut pitämään pintansa ja kesän aikana kasvattanut pienen eron Chromeen.

Heinäkuussa Internet Explorer oli edelleen käytetyin selain työpöydällä ja sen osuus oli 53,9 prosenttia, kun Firefoxin osuus oli 20,2 ja Chromen 18,9 prosenttia. Safarin osuus oli 4,9 ja Operan 1,6 prosenttia. Kesäkuuhun verrattuna Internet Explorerin ja Chromen osuudet laskivat 0,1 ja 0,2 prosenttiyksiköllä, kun taas Firefox kasvatti osuuttaan 0,1 prosenttiyksiköllä.

Net Marketsharen tutkimuksissa näkyy myös mielenkiintoisia tilastoja siitä, miten nopeasti uudet selainversiot on otettu käyttöön kuluttajien keskuudessa. Chrome ja Firefox perustavat ohjelmistokehityksensä nopeaan etenemiseen, jossa versionumerot kasvavat tiuhaan tahtiin. Samalla se näkyy myös siinä, että varsinkin Chromen tapauksessa uudet selainversiot otetaan käyttöön nopeasti ja vanhan version osuus romahtaa uuden version julkaisun jälkeen. Tämä on hyvä asia monesta eri syystä, mutta yksi tärkeimmistä on uusista versioista löytyvät tietoturvaa paikkaavat ja kohentavat korjaukset.

Firefoxin osalta on selvästi nähtävissä, miten 3.6-versio kitkuttelee edelleen uusien versioiden harmina ja sen osuus on laskenut hitaasti, vaikka uusin virallinen versio on 14.0.1. Internet Explorerin tapauksessa tilanne on vielä karumpi ja 8-versio on selvästi käytetyin ja muinaisella 6-versiollakin on oma käyttäjäkuntansa. 9-version osuus on kasvanut tasaisesti, mutta on myös huomioitava, että 10-versio tullaan julkaisemaan muutaman kuukauden kuluttua.

ars technica, Firefox continues to gain as Internet Explorer, Chrome slide

Keskustelu

Opera on ja pysyy :)

Operahan seuraa tarkkaan standardeja, siksi joskus jotkut viritelmät sivuilla ei toimi.

Internet Explorer 6, selainmaailman kuolematon vuohi, porskuttaa yhä 5,3 prosentin markkinaosuudella. Toisinaan on hauska vilkaista, mitä tälle nettisuunnittelijoiden painajaiselle kuuluu. Kasvua edelliseen mittaukseen verrattuna +0,1 prosenttia.

http://www.ie6countdown.com/#chart

Firefoxia käytän 15 versio parhaillaan mutt flash player 11.3 ei toimi vielä kunnolla.
Muuten firefox on se monipuolisin selain ja chrome selainta olen kokeillut mutta ei kyllä innostanut ja tietyt nettipelit eivät ole yhteensopivia.

Mitä väliä sillä on mikä selain kenelläkin on?

Vapaa kilpailu ja erilaisten ihmisten tarpeiden täyttämisestä tässä on kyse. Ihan niin kuin että autoissakin eri ihmiset pitävät eri merkeistä. Jokainen valitkoon sen mistä itse pitää eniten perustuen jokaisen henkilökohtaisiin tarpeisiin ja arvomaailmaan.

Turha sitä on kuvitella että se mitä ”tuotetta” itse käyttää on paras. Eikä se suosituin aina ole jokaiselle se paras vaihtoehto.

Operan toimivuus on aina ollut senverran kehno, että empä ole ikinä nähnyt mitään mieltä käyttää sitä tasan yhtään mihinkään.

Firefox taas meni tuon veriohärdellinsä takia naurettavuuksiin. Vaikuttaa siltä, että IE ja chrome taitavat kerätä potin.

Olisiko täysin mahdoton ajatus uutisoida tilastoja joskus oikein, eli tässä tapauksessa niin että markkinaosuudet eivät ole muuttuneet? Kannattaa tutustua sellaiseen käsitteeseen kuin virhemarginaali (ja lisäksi tilastotutkijat saisivat ymmärtää etteivät näytteet ole riippumattomia eikä keskiarvo ole harhaton estimaattori mitattavalle suureelle).

@7: Itse olen vaihtanut Chromeen, mutta noin yleisesti keskivertokäyttäjälle suurimpina syinä lienee että ns. ”se vaan toimii”, on yksinkertaisempi ja Google mainostaa sitä monessa palvelussaan. Muistinkäyttö on välillä järkyttävää, mutta ihan tarkoituksellista (nopeus). Mitä ”spywareen” tulee niin voit ihan vapaasti mennä lataamaan Chromiumin lähdekoodin.

@6

Ootko eläny pää pussissa viimeiset 2,5v? Kyllä meitä Firefoxin käyttäjiä on läjäpäin. Omasta tuttavapiiristäni lähes jokainen käyttää kettua, Chrome-käyttäjien jäädessä yhden käden sormilla laskettavaan määrään.

Myöskin kouluni kaikki koneet on asetettu toimimaan oletuksena ketulla.

Itseä ihmetyttää, miten jenkkifirman spywareselain on saavuttanut niinkin suuren aseman. Joskus testaillut eikä oikein vakuuttanut. Onnistui jollain keinolla hamstraamaan kettuakin enemmän muistia :|

On kyllä epämääräisiä nämä ”selainvertailut” välillä näkee graafia jossa chromella jo huikeaa etumatkaa kettuun ja sitten tuleekin graafia jossa ikinä käynytkään ketun yläpuolella… Jännä.

Vaikea uskoa että fox olisi käytetympi. Tuntuu ettei sitä ole enään missään nähnyt sitten 2010.

@1 Veikkaisin, että näillä kahdella on erilainen laskutapa. Todennäköisesti statcounter laskee käytönmäärää ja tämä Net Marketshare laskee käyttäjienmäärää. En ainakaan itse usko, että Chrome olisi mennyt IE:n edelle käyttäjämäärässä, mutta sitä voidaan hyvinkin käyttää paljon enemmän kuin IE:tä.

Vanhemmilla ihmisillä ja yrityksillä on kuitenkin lähes poikkeuksetta IE käytössä joten käyttäjiä on paljon, mutta varsinkin vanhempien ihmisten käyttö on paljon harvempaa eivätkä he ole netissä esim. joka päivä kuten nuoremmat joilla on käytössä Chrome tai Firefox.

Itselläni käytössä Firefox ja muutaman kerran olen yrittänyt siirtyä Operaan, mutta se nyt ei vain toimi niin kuin haluaisin. Tulikettu tuntuu itselle olevan käytännöltään loogisimmalta ja plugineita löytyy parhaiten vaikka ne tahtovat jäädä päivitystahdista armottomasti jälkeen.

@1: Statcounter ja tässä uutisessa oleva Net Marketshare ovat aina antaneet eri luvut. Ei voi verrata päikseen. Kun ero on niin suuri, niin sehän on jo sinänsä mielenkiintoista.

Opera täälläkin ollut jo ikuisuuden, siitä asti kun se oli vielä maksullinen :D

Muropaketin uusimmat