UUSIMMAT

Fractal Design esitteli mallistollisen uusia kompakteja Define C -koteloita

04.11.2016 15:15 | Muropaketin toimitus | 7

fractal-design-define-c-series-1-031116

Fractal Design on julkistanut uuden Define C -kotelomalliston, joka koostuu neljästä uudesta mallista. Uutuusmallisto koostuu koteloiden ikkunattomista Define C- ja Define C Mini -versioista sekä ikkunallisista Define C- ja Define C Mini -versioista.

Valmistajan mukaan Define C -sarjan koteloita ei ole suunniteltu sopimaan kaikille käyttäjille, vaan niiden tarkoituksena on tarjota kompakti alusta micro-ATX- tai ATX-kokoonpanoille. Ulkoisesti uutuudet noudattavat Fractal Designin ikonista pelkistettyä muotoilua.

Sekä perusmalli että Mini ovat perusrakenteeltaan samanlaiset – eroa on ainoastaan korkeudessa (41 mm). Molemmat kotelot ovat 399 mm syviä ja 210 mm leveitä. Perusmalli painaa 6,8-7,4 kg ja Mini 6,3-6,9 kg. Molempien Define C -mallien sisätilat on jaettu ylä- ja alakammioon, joista ylemmässä sijaitsee emolevy oheiskomponentteineen ja alemmassa virtalähde sekä levypaikat.

3,5 tuuman levypaikkoja on kaksi ja 2,5 tuuman levypaikkoja kolme kappaletta. Define C:ssä lisäkorttipaikkoja on seitsemän ja Define Mini C:ssä viisi kappaletta. Näytönohjaimen maksimipituus on molemmissa malleissa 315 mm ja virtalähteen maksimipituus 175 mm.

Prosessoricoolerin korkeus on rajattu 170 mm:iin. Koteloiden mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n Dynamic X2 GP12 -tuuletinta. Kaikkiaan tuuletinpaikkoja on perusmallissa seitsemän ja Minissä kuusi kappaletta. Jäähdytinyhteensopivuus on vastaavasti maksimissaan 360 ja 280 mm:n kennoille.

Define C -mallien hinnasta tai saatavuudesta ei ole vielä tarkempia tietoja, mutta niiden voi olettaa sijoittuvan samaan hintaluokkaan valmistajan muiden saman kokoluokan mallien kanssa.

fractal-design-define-c-series-2-031116

Keskustelu

Arvostelusta lainattua: "Fractal suggests a $79.99 price tag for the non-windowed Define C and a $84.99 sticker for the windowed version we're reviewing today." Vastaavasti mini c on 75 ja 80 USD ikkunattomalla ja ikkunallisella versiolla. Eli varmaan jotain Define S luokkaa hinta. Jimms mainitsi saatavuudesta ketjussaan että joulukuulle menis varmaa.

Todella kiinnostavia koteloita, varsinkin MATX versio. Kuten tuotesivun kuvaus kertookin, moni ATX-kotelo heittää tilaa hukkaan vaihtoehdoilla, joita käyttäjä saattaa käyttää tai jättää käyttämättä, kuten kovalevytelakka. Olen ihmetellyt miksi niin useassa kotelossa tuhlataan tilaa eri tavoilla kovalevypaikoille, kun keskivertokäyttäjällä on useimmiten kaksi levyä: yksi SSD ja yksi HDD. Niillä jotka omistavat todella monta levyä ei ole valinnanvarasta puutetta, mutta sillä joka haluaa vain tuon pari levyä ja hukkatilan hyötykäyttöön on.

Vielä ei täysin päästä irti HDD-telakoista kun isommat SSD:t ovat liian kalliita. Sitten kun terasen saa 150 € pintaan niin monesta kotelosta lähtee tuokin osa. Onneksi jos tulevaisuudessa on kertynyt varastoon useampia SSD-asemia, voi niitä laittaa myös noihin HDD-paikkoihin paíkalleen. Omassa koneessani on jo nyt yksi 128 GB levy ja yksi 256 GB levy, kun tulee ostettua isompaa aina hinnan laskiessa. Pienempää ei kuitenkaan mielellään myy tai heitä pois kun kaikki SSD:t ovat niin hyödyllisiä, eivät vie virtaa nimeksikään, ovat äänettömiä, eivät tuota käytännössä lämpöäkään ja SATA-liittimiä emolevyissä riittää. Seuraavaksi ostan lisätilaksi yhden 500 GB SSD:n jostain tarjouksesta, sitten varmaan terasen.

SSD-paikat koteloissa eivät kuitenkaan periaatteessa lopu kesken, koska SSD:itä voi kiinnittää vaikka miten ja mihin ilman sen kummempia riskejä, kun ei pienet kolhutkaan niitä helpolla vahingoita, vaikkapa karhuntarralla seinämään jos ei muuta löydy.

Ihan hyviä uudistuksi. Itse jään toivomaan Node 804:n päivitystä.

BOT

Olen ihmetellyt miksi niin useassa kotelossa tuhlataan tilaa eri tavoilla kovalevypaikoille, kun keskivertokäyttäjällä on useimmiten kaksi levyä: yksi SSD ja yksi HDD.

Ne ovat varmaankin "laajennettavuudella" helppo myydä, koska keskivertokäyttäjällä voi olla vaikeuksia mitoittaa omia tarpeitaan koneen käyttöiän aikana sopivilla määrillä / mitoilla komponentteja ja mahdollisuus helposta Plug & Play -tyylisestä laajennettavuudesta houkuttaa, olkoonkin, että se mahdollisuus jää herkästi käyttämättä. "Laitetaan hieman extraa kaiken varalta". Nuo kotelot myös sopivat laajemmalle kohderyhmälle (workstationeista peli-PC:iin asti), ja Fractal sanoikin jo, C -mallit nimenomaan ovat kapeammalle käyttäjäryhmälle speksattuja. Jokatapauksessa mukava, että Fractalin tuotteet jatkavat rinnakkaiseloa.

Kiinnostaa kovasti, miltä kotelot alkavat näyttää 5-10 vuotta eteenpäin, kun todennäköisesti SSD-levyjen € / Gb alkaa luultavasti olla jo hyvin siedettävällä tasolla >1Tb kapasiteettiluokassa.

Tämä olisi alkuvuodesta ollut ajankohtainen hankinta, kun piti saada kone TV-tasolle. Jouduin vaihtamaan Define R5:n Silverstoneen. Totisesti olen itsekin ihmetellyt mihin niitä kaikkia kiintoevypaikkoja tarvitsee.

Edelleen saa odotella sitä lasikylkeä. Voi kun saisi sellaisen omaan Define S:ään. Ikävä kyllä omat taidot tai tiedot eivät riitä sellaisen duunaamiseen eikä FD:stä ole juuri apua.

Hyvä suuntaus, mutta Ministä voisi tehdä selvästi kompaktimman. Valmistajien pitäisi tajuta, että mATX-emolevyn valitsevat ne, jotka haluavat pienemmän kokoonpanon. Ei mATX-koteloon kannata kasata kahden näytönohjaimen kokoonpanoa. Tämän vuoksi jäähdytysoptioista voidaan tinkiä huomattavasti. Kahden näytönohjaimen käyttö taas on yleensä ainoa syy valita ATX-emolevy, joten isommassa versiossa mahdollisuus mittaviin jäähdytysratkaisuihin on perusteltu.

Siis: Pois viides viides laajennuskorttipaikka. Poweriksi SFX-formaatin mukainen, entä onko tuosta omasta kammiosta jotain hyötyä muka? Jäähy/tuuletinpaikat pois ylhäältä, katto alkamaan emolevyn yläreunan tuntumasta. Syvyyttä pois niin, että etutuuletin on emolevyn reunan kohdalla. Leveydestä voisi myös ottaa pari senttiä, ei taakse tarvitse mahtua 120 mm tuuletinta, 92 mm riittäisi. Periaatteessa tällaisen kotelon jäähdytys saattaisi toimia jopa ilman kotelotuulettimia, jos prossujäähyssä olisi kaksi tuuletinta niin, että etummainen imisi raikasta ilmaa sisään ja takimmainen puhaltaisi lämmenneen ilman ulos.

Muropaketin uusimmat