Futuremark julkaisi uuden 3DMarkin

21.01.2006 00:00 |

Suomalainen Futuremark julkaisi uuden version suositusta 3DMark-testiohjelmastaan. 3DMark06-nimellä julkaistu DirectX 9 -rajapintaa käyttävä testiohjelma sisältää neljä näytönohjainta testaava pelitestiä ja kaksi prosessoritestiä, joiden perusteella kokonais- ja osatulokset muodostuvat. Lisäksi mukana on muita näytönohjaimen yksittäisiä 3D-ominaisuuksia testaavia osioita. 3D-moottori on päivitetty ajan tasalle ja mukana on entistä monimutkaisempia Shader Model 2.0 -testejä sekä uutena ominaisuutena High Dynamic Range -renderöinti (HDR) ja Shader Model 3.0 -testit. Mukana on kaikki 3DMark05:n pelitestit visuaalisesti ja teknisesti paranneltuina sekä yksi täysin uusi testi. Red Valley -prosessoritestit perustuvat Futuremarkin kehittämään pelimoottoriin, johon on lisätty AGEIA:n PhysX-kirjasto. Sen avulla voidaan luoda prosessorille vaativia laskukuormia ja suorittaa reaaliaikaista fysiikkamallinnusta. Futuremarkin mukaan 3DMark06:n polygonimäärä mukailee kahden vuoden kuluessa julkaistavia pelejä. Nykypäivän laitteilla erinomainen tulos on hieman päälle 5000 pistettä, mutta ylikellotetuilla kokoonpanoilla ollaan jo saavutettu yli 10000 pisteen tuloksia.

Netistä voi imuroida ohjelman Basic Edition -version ilmaiseksi. Asennustiedostolla on kokoa 580 megatavua ja asennettuna testiohjelma haukkaa kiintolevyltä yli 1,2 gigatavua. Ilmaisversion ominaisuudet ovat rajoitetut. Advanced Edition maksaa $19,95 netistä imuroituna ja $29,95 CD-levyllä. Edellisen sukupolven 3DMark05 Pro -testiohjelman omistajat voivat myös päivittää uuteen versioon 14,95 dollarilla.

Futuremark, Lehdistötiedote

Futuremark, 3DMark06-tuotesivu

Futuremark, Download 3DMark06 Basic Edition (580 MB)

Futuremark julkaisi uuden 3DMarkin

18.01.2006 00:00 | Muropaketin toimitus

Suomalainen teknologiatalo Futuremark julkaisi uuden 06-version suositusta pc-koneiden tehoja mittaavasta 3DMark-ohjelmastaan. 3DMark06 on poikkeuksellinen lähestymistapa tuttuun testiohjelmaan, sillä se on enemmänkin teknologiapäivitys kuin tyystin uusi versio.

Futuremarkin testiohjelma on muodostunut vakiotyökaluksi, kun halutaan tarkistaa tietokoneen tehokkuus 3d-sovellutuksissa. Toisin sanoen, useimmiten peleissä. 3DMarkin pisteet ovat kuitenkin samalla merkittävä mittausväline laitevalmistajille ja säätäjille, jotka kilpailevat keskenään kiivaasti siitä, että kenellä on nopeimmat tietokoneet ja näytönohjaimet.

Alkujaan jo vuonna 1998 julkaistu ohjelma onkin noussut lajissaan merkittäväksi testiohjelmaksi, jonka tuloksia käytetään kaikkialla. Yhtiön online-palveluun on lähetetty jo yli 30 miljoonaa testitulosta, joista käyttäjät voivat vertailla koneidensa tehoja ja suorituskykyä.

Kylmää menoa testissä, mutta pc pukkaa hikeä.

06-versio 3DMarkista on optimoitu erityisesti uusinta DirectX 9.0c -rajapintaa tukevien näytönohjainten testaamiseen. Sillä voidaan testata kunnolla muun muassa ShaderModel 2.0 ja jopa 3.0:aa tukevia näytönohjaimia.

Päällisin puolin uusi 3DMark on kuin edellinenkin. Silmiinpistävin ero on tietenkin testien huomattava visuaalinen kohentuminen. Uusien näytönohjaintekniikoiden testaaminen on tuonut eri osioihin lisää graafista herkkua. Samalla testeihin on lisätty valoja, varjoja, monimutkaisempaa geometriaa ja niin edelleen. 3DMark-pisteiden laskentaa on myös muutettu nykypelien teknologian suuntaan.

Entiset pelitestit on nimetty grafiikkatesteiksi, ja koneen prosessorin tehokkuus huomioidaan hieman suuremmassa määrin lopullisen pisteytyksen laskennassa. Futuremark perustelee tätä sillä, että raskaimmat nykypelit käyttävät prosessoria yhä enemmän tekoälyn ja fysiikoiden laskennassa. Eli samalla sekä näytönohjaimen grafiikkapiiriä että tietokoneen prosessoria työllistetään yhä enemmän, joten myös 3DMarkin tulosten on vastattava tätä kehityssuuntaa.

Uudessa versiossa on myös erilliset pisteytykset prosessorin ja näytönohjaimen testituloksille niille, jotka haluavat tutkia vain yhtä koneen ominaisuutta.

Testien varsinaiset sisällöt jätämme salaisuudeksi. Tulkoot ne iloisina yllätyksenä testiohjelmaa ensimmäistä kertaa käyttäville. Mutta vihjataan sen verran, että tarjolla on myös pelattava minipeli.

3DMark06:n voi ladata Futuremarkin sivuilta osoitteesta futuremark.com.

Jukka O. Kauppinen

Esimerkkinä Return to Proxycon

Return to Proxycon käy hyvin esimerkiksi 3DMark06:n testeistä. Edellisestä versiosta tuttu taisteluosio on kokenut melkoisen kasvojenkohotuksen. Siinä on uusi grafiikkamoottori, parannettu grafiikka, enemmän valoja ja varjoja sekä tyystin uusi varjonluontiteknologia. Testi käyttää Shader Model 2.0:aa.

Testiosio kuvaa 3d-räiskintäpeleistä tuttua tilannetta, missä toimitaan suurissa sisätiloissa. Hahmojen liikkuminen, toiminta, taistelu ja räjähdykset rasittavat konetta tuntuvasti, ja kuvaavat monista peleistä tyypillistä tilannetta.

Vertailukuvia 3DMark05:n ja 3DMark06:n välillä