Gigabyte ”päivittää” emolevymallejaan vaivihkaa uusilla versioilla
Uutisoimme viime vuoden puolella, kuinka eräät näytönohjainvalmistajat leikkasivat vaivihkaa virransyötön komponenttien laatua. Tällä kertaa lähempään tarkasteluun joutui Gigabyten emolevymallisto.
Hardware.info-sivuston keskustelualueen eräs lukija havaitsi, että hänen ostamansa Gigabyten emolevy oli merkittävästi erilainen kuin myyntipakkauksen kuvasta saattoi olettaa. Tarkempi Gigabyten verkkosivujen tarkastelu osoitti, että esimerkiksi B85M-HD3 –emolevystä on olemassa kolme eri versiota, jotka eroavat toisistaan paljon enemmän kuin odottaa saattaisi.
Hardware.info-sivusto laittoi Gigabyten B85M-HD3 –emolevyn kaksi eri versiota testiin, jonka tuloksena uudempi versio pärjäsivät alkuperäistä huonommin.
Version 2.0 tuomat muutokset olivat suurelta osilta huonompaan suuntaan, sillä emolevyn virransyötön laatua leikattiin vähentämällä vaiheet neljästä vaiheesta kolmeen ja virransyötön komponenttien määrää vähennettiin merkittävästi.
Muiden emolevymallien tapauksissa emolevyltä on esimerkiksi leikattu pois toinen BIOS-piiri, jäähdytysratkaisua on pienennetty tai piirilevyn koko on muuttunut. Aina Gigabyten suorittamat muutokset eivät kuitenkaan ole huonompaan suuntaan vaan mukaan mahtuu toisinaan myös oikeita parannuksia, kuten paremmat kondensaattorit tai paranneltu integroitu äänikortti.
Uudet versiot eroavat vanhoista niin paljon, että ne menisivät helposti uudesta emolevymallista. Kyseessä ei ole yksittäistapaus, vaan Gigabyten emolevymallistosta löytyy useita muita esimerkkejä vastaavasta toiminnasta. Yleensä merkittävimmät muutokset tapahtuvat yrityksen halvoissa perusmallin emolevysarjoissa, joita leikataan kustannussäästöjen toivossa. Emolevyn versiota ei voi erottaa tuotekoodin perusteella, joten kuluttajan on mahdoton varmistua ostamastaan versiosta etukäteen. Kaupasta saattaa lähteä mukaan täysin erilainen emolevy riippuen ostajan tuurista.
Elektroniikkavalmistajille on tyypillistä päivittää tuotteitaan ajan kuluessa. Kuitenkin Gigabyten tapa myydä merkittävästi erilaisia emolevyjä samalla tuotekoodilla tehden niiden erottamisesta mahdotonta voidaan pitää harhaanjohtavana. Kuluttajalla pitäisi olla mahdollisuus tehdä tietoinen valinta emolevyversioiden välillä, mutta nykyisellään se ei onnistu.
Kerro kommenteissa, meneekö Gigabyte liian pitkälle emolevyjen ”päivittämisessä”?