UUSIMMAT

GlobalFoundries esitteli 7 nanometrin FinFET-prosessin, tuotantoon 2018

16.09.2016 14:58 | Petrus Laine | 2

GlobalFoundries

Puolijohdevalmistajamarkkinat ovat raakaa peliä, ja aiemmin kymmenistä toimijoista koostunut ala on kutistunut vain neljään suureen tekijään. Yksi neljästä suuresta on GlobalFoundries, joka on joutunut tuoreimmassa FinFET-sukupolvessa turvautumaan Samsungin kehittämään prosessiin itse kehitetyn sijasta. Myös vastikään julkaistu 12 nanometrin FD-SOI-prosessi juontaa juurensa talon ulkopuolelle, sillä yhtiö sai liki valmiin prosessin ostettuaan IBM:n tuotantotoiminnan.

GlobalFoundries ei kuitenkaan aio jäädä vain muiden kehittämien prosessien varaan. Yhtiö aikoo jättää 10 nanometrin FinFET-prosessit täysin väliin, ja on nyt esitellyt parhaillaan kehityksessä olevan 7 nanometrin FinFET-prosessin. 10 nanometrin välistä jättämisen syyksi yhtiö kertoo prosessin vähäiset hyödyt sen hintaan nähden. GlobalFoundriesin mukaan 10 nanometrin valmistusprosessi nähdään alalla vain pienenä välietappina matkalla 7 nanometriin.

GlobalFoundriesin esittelemä 7 nanometrin FinFET-valmistusprosessi tulee luottamaan edelleen perinteiseen optiseen litografiaan, mutta tukee myös EUV-teknologiaa (Extreme UltraViolet). 7 nanometrin valmistusprosessi aiotaan ottaa ensimmäisenä käyttöön New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Fab 8 -tuotantolaitoksessa. Yhtiön tämän hetkisen ennusteen mukaan prosessi saadaan riskituotantokäyttöön vuoden 2018 alussa. Voit lukea aiheesta lisää GlobalFoundriesin lehdistötiedotteesta.

Keskustelu

The technology is expected to be ready for customer product design starts in the second half of 2017, with ramp to risk production in early 2018.

Mitä risk production/riskituotantokäyttö termi tarkoittaa puolijohdeteollisuudessa? Heillä ei ole vielä yhtään varmaa asiakasta ennen tuotannon käynnistämistä mutta olettavat saavansa myytyä kapasiteetin?

Käsittääkseni ensimmäisiä tuotantoeriä kutsutaan riskituotannoksi. Kun ei ole varmuutta siitä, kuinka moni prossa piikiekolla toimii. Usein tällöin myydään koko piikiekko jollain vakiohinnalla, ja siitä sitten saadaa ulos x toimivaa prosessoria. Eli saatat saada nollasta – maksimiin samalla hinnalla. Mitä voinee pitää hieman riskaabelina. Aika yleinen käytäntö kaikilla valmistajilla.

http://www.kitguru.net/components/c…0nm-risk-production-actual-chips-due-in-2017/

http://www.edn.com/electronics-blog…C-risk-production-what-does-it-mean-for-28nm-

Muropaketin uusimmat