UUSIMMAT

Google Chrome -selaimen tuleva muutos huolettaa mainostenestolaajennusten kehittäjiä – adblockerit lakkaavat toimimasta?

13.12.2020 09:39 | Muropaketin toimitus

Googlella on suunnitelmissa parantaa Chrome-selaimensa yksityisyydensuojaa ja tietoturvaa seuraavassa versiossa. Laajennusten kehittäjille tämä ei ole pelkästään hyvä asia.

Googlen tietoturvaparannukset pohjautuvat ainakin osittain siihen, että laajennuksilta viedään pois joitakin mahdollisuuksia vaikuttaa selaimen toimintaan. Tämä huolestuttaa mainostenestolaajennusten kehittäjiä.

Ainakin osa kehittäjistä on suuttunut Googlen suunnitelmista ja arvelee, että päivitys rikkoo heidän laajennuksensa. Päivityksen ydin on Manifest v3 -ohjelmointirajapinta, jonka pitäisi saapua Chrome 88 -version mukana tammikuun puolen välin vaiheilla.

Verrattuna Manifest v2 -rajapintaan, v3 ei salli kehittäjien vaikuttaa selaimen käytökseen nettisivua ladattaessa niin paljon kuin v2. Tämän seikan vuoksi mahdollisesti rikkoontuvia mainostenestolaajennuksia ovat ainakin uBlock Origin sekä Ghostery. Molempien kehittäjät ovat sanoneet tulevan v3-version rajoittavan laajennuksien mahdollisuuksia estää mainoksia.

Google on puolustanut aikomuksiaan sillä, että laajennusten liian suuria valtuuksia saatetaan käyttää väärin. He kuitenkin sanoivat niin ikään, että kehittäjiä on kuunneltu ja v3-ohjelmointirajapinnan rajoituksia on sittemmin löyhennetty. Muutoksiin on ollut tyytyväinen ainakin Adblock Plus -laajennuksen kehittäjä.