Google kehittää Apprentice Bard -tekoälyä – näin se toimii käytännön Google-haussa

05.02.2023 17:44 Muropaketin toimitus

OpenAI:n kehittämä ChatGPT-tekoäly on suora uhka Googlen hakukoneliiketoiminnalle. Hakujätti ei ole pyöritellyt peukaloitaan, sillä heillä on jo varsin toimiva vastine sisäisessä testauksessa.

Googlella on kehityksessä kilpailija ChatGPT:lle, jonka nimi on tiettävästi Apprentice Bard. Se perustuu Googlen LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) -kielimalliin.

Apprentice Bard toimii pitkälti samaan tapaan kuin ChatGPT. Käyttäjä voi esittää tekoälylle kysymyksen, jonka jälkeen käyttäjälle esitetään sen generoima vastaus. Apprentice Bardilla saattaa olla lisäksi muutama etu ChatGPT:hen verrattuna.

Apprentice Bard osaa vastata käyttäen tietoa viimeaikaisista tapahtumista ja tiedoista, kun ChatGPT puolestaan on rajoitettu informaatioon ajalta ennen vuotta 2021.

Googlen tekoäly saattaa myös olla taitavampi joissakin asioissa. CNBC:n näkemien Googlen omien asiakirjojen mukaan Apprentice Bard ainakin osasi vastata matemaattiseen arvoitukseen, jota ChatGPT ei ratkaissut.

Apprentice Bard on jo käytössä Googlen sisäisessä testauksessa. Sille voi syöttää kyselyn Googlen normaalilta hakusivulta, jonka jälkeen saa vastauksen, joka voisi olla ihmisen kirjoittama. Käyttäjälle myös esitetään tekoälyn luomia jatkokysymyksiä hakuun liittyen.

Googlella nähdään tekoälyssä myös riskejä. Siitä huolimatta, että Googlella saattaa olla jo varsin toimiva tekoäly, yritys haluaa edetä tekoälyn saralla varovaisesti. Googlen tekoälypäällikkö Jeff Deanin mukaan Googlen maine verkon merkittävimpänä tiedon tarjoajana altistaa heidät myös maineriskille, joten tekoälypalvelun tulee tarjota luotettavaa tietoa.

Googlen tiedottaja Lily Lin puolestaan kommentoi Gizmodolle, että tekoälyperiaatteissa on otettava huomioon laajempi yhteiskunnallinen vaikutus. Linin mukaan Google testaa tekoälyä sisäisesti, jotta se voi varmistaa sen hyödyllisyyden ja turvallisuuden.