UUSIMMAT

Google lupaa Chrome-selaimen vievän jatkossa vähemmän resursseja – Applen ARM-suorittimille puolestaan luvassa natiivi versio

22.11.2020 09:20 | Muropaketin toimitus

Google kertoi tulevasta Chrome-selaimestaan, jonka se lupasi sen olevan kevyempi kuin aikaisemmin. Tietotekniikkajätti on ollut ahkerana, sillä Applen uudelle M1-alustalle on luvassa natiivi Chrome-versio.

Google lupaa Chromen version 87 kuluttavan vähemmän CPU-resursseja pidentäen näin samalla laitteiden akunkestoa. Selain osaa jatkossa priorisoida aktiiviset välilehdet ja jättää muut välilehdet vähemmälle huomiolle – tämän pitäisi vähentää CPU- ja RAM -kuormaa. Googlen mukaan tämä voi näkyä jopa yli tunnin pidempänä akunkestona.

Myös nopeutta on luvassa, sillä Google kertoi suorituskykyparannuksen olevan ”isompi kuin vuosiin”. Android-version puolestaan luvataan käynnistyvän 25 prosenttia nopeammin kuin aiemmin. Google kertoi myös, että jos käyttäjä palaa aiemmin käymälleen sivustolle takaisin-napilla, sivuston luvataan latautuvan ”lähes välittömästi”.

Välilehdet ovat saamassa niin ikään parannuksen, sillä niiden käsittely helpottuu. Jatkossa välilehdistä näkee listan, josta voi hakea tiettyä välilehteä riippumatta siitä, missä ikkunassa se on auki. Lisäksi luvassa on ”Chrome Actions” -toiminto, joka sallii tiettyjen toimintojen suorittamisen suoraan URL-osoiteriviltä. Esimerkiksi jos kirjoittaa ”delete history”, Google ehdottaa historian tuhoamista, eikä käyttäjän tarvitse navigoida valikoissa tällöin lainkaan.

Google ei ole unohtanut Applen uusia ARM-pohjaisia tietokoneita. Niille ehdittiin jo julkaista natiivi Chrome-versio, mutta sen jakaminen keskeytettiin selaimessa esiintyneiden vakausongelmien vuoksi. Niiden selvittyä käyttäjät voivat luvatusti odottaa aiempia Maceja nopeampaa Chrome-elämystä.

Kerroimme aiemmin, että iOS-sovelluksia ei välttämättä ole runsaasti luvassa Applen omaa rautaa hyödyntäville Maceille.

Muropaketin uusimmat