UUSIMMAT

Googlen emoyhtiö Alphabet haluaa nopean netin syrjäseuduille – Taara-linkitkö ratkaisuksi?

15.11.2020 17:59 | Muropaketin toimitus

Alphabetin tytäryhtiö X (entiseltä nimeltään Google X) on työskennellyt muutaman vuoden ”digitaalisen eriarvoisuuden” parissa. Se haluaisi tuoda nopeat tietoverkot myös heille, joilla pääsyä sellaisiin ei vielä ole. X:n kumppaneita projektissa ovat Liquid Telecom ja Econet Group.

Ainakin ensivaiheen tavoitteena on asentaa Taara-linkkejä Keniaan, joiden avulla voidaan tarjota nopea internet-yhteys alueille, joilla sellainen on liian kallis, vaarallinen tai muuten haastava rakentaa.

Taara-linkit tarvitsevat toimiakseen visuaalisen näköyhteyden. Ne lähettävät erittäin kapeaa, näkymätöntä valonsädettä siirtääkseen dataa pitkien matkojen päähän. Tällä hetkellä mastojen kantama on noin 20 kilometriin saakka 20 gigabitin sekuntinopeudella.

Koska linkki tarvitsee toimiakseen visuaalisen näköyhteyden, ne asennetaan korkealle – esimerkiksi mastoihin tai talojen katoille, jotta yhteys ei häiriintyisi. Alphabet toivoo teleoperaattoreiden lähestyvän heitä, mikäli he ovat kiinnostuneita kokeilemaan Taaroja omissa sovellutuksissaan.