UUSIMMAT

Hakkerointitapa hakee vertaistaan – näytönohjain muutettiin ohjelmistopohjaisesti radiolähettimeksi

03.05.2020 19:42 | Muropaketin toimitus

Tietoturvayritys Duon tutkijat onnistuivat melkoisen luovassa hakkerointiprojektissaan. He hyödynsivät kybermurrossaan näytönohjainta hyvin epätyypillisellä tavalla.

Tutkijat keksivät manipuloida näytönohjaimen shader-kellotaajuuksia siten, että AMD Radeon Pro WX3100 -näytönohjaimen GPU-piiri muuttui viritettäväksi radiolähettimeksi. Taajuuden vaihtelu aiheutti 428 megahertsin signaalin, jota tulkitsemalla he varastivat tietoja internetittömästä tietokoneesta. Tietojen vastaanottamiseen he käyttivät 15 metrin päässä sijaitsevaa USB-porttiin liitettävää SDR-radiolaitetta sekä avoimeen lähdekoodiin perustuvaa GQRX-ohjelmistoa.

Hakkerointitapa on esimerkki sivukanavahyökkäyksestä, jolla varastetaan tietoja manipuloimalla ja tarkkailemalla ulkoisia indikaattoreita kuten vilkkuvia valoja tai tuulettimen värähtelyä. Tämän tyyppiset hyökkäykset ovat vaarallisia, koska laitteisto toimii niin kuin pitääkin, mutta hyökkäystä ei tunnista virustorjuntaohjelma tai muu suojausohjelma.

Jotain lohtua on, sillä jotta hyökkäys toimisi, tietokone pitäisi kyetä ensin saastuttamaan näytönohjainta manipuloivalla ohjelmalla. Kerroimme aiemmin, miten tietokone onnistuttiin hakkeroimaan tuulettimien kautta.