UUSIMMAT

Harrastajat kiersivät taas Nvidian näytönohjainten rajoituksen – GPU-virtualisointi toimii nyt tavallisilla pelinäytönohjaimilla

12.04.2021 13:17 | Muropaketin toimitus

Nvidian korteille asentamat rajoitukset eivät tunnu olevan kovinkaan vedenpitäviä. Yksi sellainen murrettiin jälleen.

Tuoreella modilla nimeltään vgpu_unlock pystyy valjastamaan GPU-virtualisoinnin pelinäytönohjaimiin kalliiden datakeskusnäytönohjainten tapaan. Modi on yksinkertainen, eikä siinä ole kuin vaihdettu Device ID osoittamaan tuettuun näytönohjaimeen.

GPU-virtualisoinnin avulla laskentatehoa voi jakaa useille käyttäjille. Esimerkkinä virtualisoinnin voisi valjastaa vaikkapa tieteellisen tutkimusryhmän käyttöön. GeForce NOW -palvelu toimii niin ikään virtualisoinnin varassa.

Modissa on sellainen haittapuoli, että se toimii ainakin tällä hetkellä vasta Linuxissa ja KVM VM -ohjelmistolla. Tuetut grafiikkapiirit ovat GP102, GP104, TU102, TU104 ja GA102. Modin voi ladata GitHubista.

Kerroimme aiemmin, miten Nvidian näytönohjaimista murrettiin louhintarajoitin – ja Nvidia myös jakoi maailmalle kehitysajurin, joka niin ikään poisti louhintarajoituksen. AMD puolestaan antoi ymmärtää, ettei heidän kortteihinsa ole tulossa louhintarajoittimia.