Uusimmat

Haswell-E Engineering Sample esiintyy ensi kertaa valokuvassa

13.12.2013 13:48 Petrus Laine

Intelin odotetaan julkaisevan Sandy Bridge-E- ja Ivy Bridge-E -prosessorit korvaavan Haswell-E:n vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Nyt VR-Zone on saanut napattua ensimmäisen kuvan Haswell-E Engineering Sample -prosessorista.

Haswell-E tulee sisältämään maksimissaan kahdeksan prosessoriydintä ja on samalla ensimmäinen Intelin kahdeksan ytiminen työpöytäkäyttöön suunnattu prosessori. Ainakin tässä Engineering Sample -versiossa prosessorin ytimet toimivat kolmen gigahertsin kellotaajuudella. Prosessori valmistetaan Ivy Bridge-E:n ja Haswellien tapaan 22 nanometrin valmistusprosessilla.

DDR3-muistit jäävät nyt ensi kertaa taakse, kun Haswell-E:n myötä Intel siirtyy ainakin lippulaivaprosessoreissaan DDR4-muistien käyttöön. Haswell-E sisältää nelikanavaisen muistiohjaimen, joka tukee 2133 megahertsin DDR4-muisteja.

Vaikka Haswell-E tulee käyttämään 2011:llä kontaktipinnalla varustettua prosessorikantaa, se eroaa Sandy Bridge-E:n ja Ivy Bridge-E:n käyttämästä LGA 2011 -prosessorikannasta kontaktipintojen sijoittelun osalta. LGA 2011-3 -nimellä tunnettava uusi kanta ei ole taaksepäin yhteensopiva ja sitä käytetään vain Haswell-E-prosessoreja tukevissa X99-piirisarjaan perustuvissa emolevyissä.

VR-Zone, Here’s a first look at a Haswell-E engineering sample