UUSIMMAT

HDMI-signaali kulkee jatkossa myös USB Type-C -kaapeleita pitkin

06.09.2016 16:43 | Petrus Laine

USB Type-C to HDMI (HDMI Alt Mode)

HDMI:n takana oleva HDMI Licensing on julkaissut kenties odotetun, ja epäilemättä monen innolla vastaanottaman lisäyksen HDMI-standardiin. HDMI on kenties laajimmalle levinnyt standardi kuvan ja äänen välitykseen eri medialaitteiden välillä huolimatta sen maksullisuudesta ja teknisistä heikkouksista kilpailijoihin nähden.

Uusi lisäys HDMI-standardiin kantaa nimeä HDMI Alt Mode for USB Type-C Connector. Nimensä mukaisesti se mahdollistaa HDMI-signaalin välittämisen USB Type-C -liitännästä HDMI-liitäntään ilman adaptereita tai muita kommervenkkejä. Negatiivisena puolena HDMI Alt Mode tukee ainakin toistaiseksi vain HDMI 1.4b -standardia, eli se ei sovellu esimerkiksi 60 hertsin 4K UHD -kuvan välittämiseen.

HDMI Alt Mode avaa joka tapauksessa ovia monien mobiililaitteiden kytkemiseksi esimerkiksi televisioihin reissun päällä. Aiemmin vastaava olisi vaatinut MHL-yhteensopivan HDMI-liitännän, mitä televisioista ei välttämättä aina löydy. Uutta standardia on kuitenkin vaikeaa nähdä minään tekniikan riemuvoittona, sillä esimerkiksi teknisesti selvästi edellä oleva DisplayPort kulkee tarvittaessa myös USB Type-C -kaapelia pitkin. Lisäbonuksena DisplayPort-standardi on ilmainen, toisin kuin HDMI.