Hollywood vetäytyi Venäjältä – nyt teatterit näyttävät piraattielokuvia

08.05.2022 20:43 Muropaketin toimitus

Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan, ja tämä aiheutti valtavan vastareaktion ja pakotteita Venäjää vastaan. Mukana pakoterintamassa on myös Hollywood. Useat studiot ilmoittivat hyökkäyksen jälkeen vetävänsä uudet elokuvajulkaisut Venäjän markkinoilta.

Hollywoodin uusien elokuvien julkaisun keskeyttämisen jälkeen Venäjän elokuvateattereiden omistajien liitto antoi voimakkaan lausunnon. 700 elokuvateatteria ja 2600 salia eri puolilla maata edustava ryhmä sanoi, että horisontissa on koko elokuvateollisuuden romahdus. Jotkut venäläiset teatterit vaikuttavat kuitenkin löytäneen laittoman kiertoreitin pakotteiden välttämiseen.

Jotkut venäläiset teatterit näyttävät edelleen uusia hittielokuvia, kuten The Batmania. Ne eivät ole kuitenkaan peräisin virallisista lähteistä, vaan ne ovat piraattielokuvia, jotka on joko ladattu torrent-verkoista, tai sitten niitä suoratoistetaan tekijänoikeuksia kunnioittamattomista palveluista.

Esimerkiksi Moskovan nykytaiteen keskuksen tapahtumassa oli The Batmanin esitys, jonka liput maksoivat noin 500 ruplaa eli noin 7,25 euroa. Elokuva oli väitetysti piraattikopio, jossa oli venäläinen jälkiäänitys.

Myös monet muut viihdettä tarjoavat palvelut ovat kaikonneet Venäjän maaperältä. Näihin kuuluvat muun muassa elokuvien suoratoistopalvelu Netflix sekä musiikin suoratoistopalvelu Spotify. Vetäytyneisiin Hollywood-studioihin kuuluvat ainakin Paramount, Disney, Warner Bros. ja Sony.

Ohjelmistopiratismi on Venäjällä varsin yleistä ja hyväksyttyä. Slovakialaisen tietoturvayhtiön ESETin vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan 91 prosenttia venäläisistä suosi piraattisisältöä ja lähes 20 prosenttia sanoi asentaneensa murretun ohjelmiston.

LUE MYÖS: Kremlissä erikoisia suunnitelmia – Venäjä harkitsee ohjelmistopiratismin laillistamista