UUSIMMAT

HTTP/2 on valmis: Tervetuloa nykyaikaan, HTTP

19.02.2015 17:24 Petrus Laine

Uutisoimme reilu viikko sitten Googlen Chromium projektin hylkäävän SPDY-protokollan HTTP/2:n tieltä, joka odotti vielä tuolloin standardointiaan. Kauaa ei tarvinnut odotella, sillä IETF:ään (Internet Engineering Task Force) ja W3C TAG:iin kuuluva Mark Nottingham on ilmoittanut HTTP/2-standardin olevan valmis.

HTTP/2-protokollan tarkoitus on tuoda jo antiikiksi luonnehdittava HTTP-protokolla nykyaikaan ja päivittää se nykyajan suorituskykytarpeita vastaavaksi. HTTP/1:n tekstipohjasta poiketen HTTP/2 perustuu binäärikoodiin. Yhteydet ovat multipleksattuja, jonka myötä pyyntöjen rinnakkaistaminen onnistuu yhdellä yhteydellä, kun HTTP/1:ssä kukin pyyntö vaati oman yhteytensä. Tarkempiin muutoksiin voi tutustua esimerkiksi HTTP/2 FAQ:ssa.

Tarkemmin tarkasteltuna HTTP/2 on kolmivaiheisen standardoinnin ensimmäisessä vaiheessa, ehdotetussa standardissa. IETF ja IESG (Internet Engineering Steering Group) jakavat standardoinnin kolmeen askeleeseen: ehdotettu standardi, luonnosteltu standardi ja internet standardi. Ehdotettu standardi -vaiheessa siihen saatetaan tehdä vielä muutoksia, mutta yleinen ilmapiiri asian tiimoilta vaikuttaisi pitävän standardia jo täysin valmiina.

HTTP/2:n kehitys aloitettiin vuonna 2012 Googlen SPDY-protokollan pohjalta. Kehitystyön aikana protokollaan tehtiin huomattavia muutoksia, joiden myötä HTTP/1.x:stä HTTP/2:een siirtymisen pitäisi onnistua kivuitta. HTTP/2:n tukeminen vaatii Nottinghamin mukaan vain pieniä muutoksia rajapintoihin ja ohjelmiin.

IETF Blog, HTTP/2 Approved