Uusimmat

Huawei on edelleen pakotelistalla – silti se kehitti Kiinassa valmistettavan 7 nanometrin järjestelmäpiirin

Kuva: @ Unsplash

08.09.2023 18:50 Muropaketin toimitus

Huawei on edelleen Yhdysvaltain asettamalla pakotelistalla. Yritys on tästä huolimatta pystynyt kehittämään Kiinassa valmistettavan seitsemän nanometrin piirin.

Huawei Kirin 9000S on järjestelmäpiiri, joka toimii uuden Mate 60 Pro -puhelimen sydämenä. Järjestelmäpiiri valmistetaan South China Morning Postin mukaan Kiinassa SMIC:n tehtailla käyttäen edistynyttä seitsemän nanometrin valmistusprosessia.

Tämä olisi aika iso harppaus Kiinan piiriteollisuudelle, ja huhutusti SMIC:llä saattaa olla valmius jo viiden nanometrin valmistusprosessin käyttöön. SMIC ei itse ole vielä varmistanut tietoja.

Mainittakoon, että Applen iPhone 15 -puhelimien järjestelmäpiirit tullaan valmistamaan taiwanilaisen TSMC:n tehtailla kolmen nanometrin valmistusprosessilla.

Kiinan piiriteollisuuden harppaus olisi ristiriidassa merkittävän kiinalaisen Advanced Micro-Fabrication Inc. -yrityksen toimitusjohtajan Gerald Yinin lausunnon kanssa. Hän sanoi vastikään haastattelussa, että he ovat piirivalmistuksessa viisi sukupolvea länsimaita jäljessä. Yin sanoi myös, että välimatka länsimaihin voi vielä kasvaa.

Huawein Kirin 9000S sisältää tiettävästi ainakin suoritinosan sekä 750 megahertsin kellotaajuudella toimivan Maleoon 910 -grafiikkapiirin. Suorittimessa on neljä suorituskykyistä ydintä (2 x 2,62 GHz ja 2 x 2,15 Ghz) ja neljä energiatehokasta ydintä, joiden kellotaajuus nousee enimmillään 1530 megahertsiin. Kellotaajuudet vaikuttavat Tom’s Hardwaren mielestä jonkin verran matalammilta kuin vastaavissa ARM-järjestelmäpiireissä.

LUE MYÖS: Piirivalmistuksen asiantuntija Wei Shaojun: Made in China 2025 -tavoitteet eivät toteudu – ainakin osasyynä valmistuksen siirtyminen muualle