Uusimmat

Huawein kohtalo odottaa? Yhdysvallat saattaa lisätä kiinalaisen SMIC:n mustalle listalle

13.09.2020 12:55 Muropaketin toimitus

Kiinalainen piirivalmistaja SMIC tiedotti olevansa ”shokissa ja hämmennyksessä.” Syynä on Pentagonin suunnitelmat lisätä se mustalle listalle Huawein tapaan. Aikeiden paljastumisen jälkeen SMIC:n osake sukelsi.

Mikäli mustalle listalle lisääminen toteutuu, SMIC:lle ei enää saisi toimittaa yhdysvaltalaista teknologiaa ilman erityistä lupaa. Kiinan hallinto kertoi vastustavansa suunnitelmia jyrkästi, ja ulkoministeriön edustaja syyttikin Washingtonia ”julkeasta kiusaamisesta” sekä kansainvälisen kaupan sääntöjen rikkomisesta kansallisen turvallisuuden varjolla. Analyytikkojen mukaan rajoitukset voisivat uhata SMIC:n olemassaoloa sekä myös hillitä Kiinan tavoitetta kehittää puolijohdeteollisuuttaan lähivuosien aikana.

Pentagonin tiedottaja Sue Goghin mukaan SMIC:n lisääminen mustalle listalle ”varmistaisi, että kaikki vienti SMIC:lle käydään läpi kattavammin”. Gogh ei kertonut tarkemmin, miksi SMIC saattaa joutua listalle, mutta Reutersin mukaan Pentagon on huolissaan SMIC:n yhteyksistä Kiinan armeijaan – SMIC on itse kiistänyt tällaisia siteitä olevan olemassa. Radio Free Mobile -tutkimusyrityksen perustajan Richard Windsorin sekä myös Financial Times -julkaisun mukaan siteitä armeijaan kuitenkin olisi.

SMIC:hen kohdistetut rajoitteet ovat jatkumoa Huaweita ja Bytedancea kohtaan tehdyille toimille. Huawei ei esimerkiksi enää saa Googlen palveluja kuten Play-kauppaa puhelimiinsa. Viimeisimpänä käänteenä Huaweille ei myöskään enää toimiteta Samsungin eikä LG:n näyttöjä. Bytedance puolestaan saattaa joutua myymään vakoilusta epäillyn TikTok-sovelluksensa yhdysvaltalaiselle omistajalle. Siitä on ollut kiinnostunut ainakin Oracle ja Microsoft.

Muropaketin uusimmat