UUSIMMAT

Huhu: AMD ja Intel pääsivät sopimukseen Radeon-teknologioiden lisensoinnista

08.12.2016 11:38 | Muropaketin toimitus

intel-amd-cpu-gpu-mockup-20161207

AMD:n ja Intelin on huhuttu jo pidempään hierovan kauppoja AMD:n Radeon-teknologioiden lisensoinnista Intelin käyttöön. Nyt huhuille on saatu uutta puhtia, kun tuore väite kertoo yhtiöiden allekirjoittaneen jo sopimuksen asiasta.

Intelin patenttisalkku on x86-prosessoripuolella vailla vertaansa, mutta grafiikkaohjainten patenttipuolella yhtiö tarvitsee ulkopuolista apua. Käytännössä maailmassa on kaksi yritystä, joilta Intel voi lisensoida tarvittavat patentit, että se voi jatkaa grafiikkaohjainten suunnittelua ja integroimista prosessoreihinsa: AMD ja NVIDIA. Tällä hetkellä Intelillä on voimassa oleva lisensointisopimus NVIDIAn kanssa, mutta se sopimus päättyy maaliskuun lopussa 2017.

Jo aiemmin huhuttiin, että Intel on päättänyt lisensoida tarvittavat teknologiat tulevaisuudessa AMD:lta. Keskustelut asian ympärillä keskittyivätkin lähinnä arpomaan, onko kyse vain pakollisten patenttien lisensoinnista, jotta Intel voi jatkaa nykyisten grafiikkaohjaintensa kehitystä, vai aikoisiko se käyttää suoraan AMD:lta lisensoituja IP-blokkeja piireissään.  Jälkimmäiselle vaihtoehdolle tukea antoi AMD:n aiemmin ilmoittama aie lisensoida Radeon-teknologioita muille valmistajille.

HardOCP:n päätoimittaja Kyle Bennett on kertonut sivustonsa keskustelualueella, että AMD ja Intel ovat allekirjoittaneet sopimuksen AMD:n Radeon-teknologioiden lisensoinnista. Bennettin käyttämä ilmaisu vihjaa, että Intel tulisi käyttämään suoraan AMD:n teknologioita tulevissa grafiikkaohjaimissaan, mutta mitään tarkempia tietoja asiasta ei ole. Bennett vielä lisää, että Intel ei missään nimessä halunnut tiedon asiasta leviävän vielä julkisuuteen.