Uusimmat

Huhu: Intel uudistamassa x86-prosessoriarkkitehtuuria

28.12.2016 15:54 Muropaketin toimitus

Bits and Chipsin saaman tiedon mukaan Intel on ryhtynyt kehittämään uutta x86-prosessoriarkkitehtuuria. Uuden arkkitehtuurin on tarkoitus korvata kokonaan nykyinen Core-sukupolvi. Hengitystään ei kannata vielä pidätellä, sillä uusi arkkitehtuuri on kaavailtu ilmestyväksi vuosina 2019–2020.

Uudessa arkkitehtuurissa keskitytään saamaan virrankulutus, suorituskyky ja hinta tasapainoon. Merkittävin muutos aiempaan on se, että tilan vapauttamiseksi luovutaan vanhimmista SIMD-yksiköistä (Single Instruction stream, Multiple Data streams) sekä niihin liittyvistä ominaisuuksista. Tällä tavoin prosessoriytimelle saadaan paljon kaivattua lisätilaa.

Intel ei enää siis takaisi sataprosenttista taaksepäin yhteensopivuutta, kuten se on aiemmin luvannut. Osa nykyisistä SIMD-yksiköistä on aivan turhia, ja ne voidaan korvata emuloimalla.

Yhteensopivuusongelmia ei kuitenkaan pitäisi ilmetä, vaikka yhteensopivuudesta tingitään, koska x86-käskykannan vanhat ominaisuudet voidaan korvata emuloimalla.  Aiemmin ominaisuuksia on keskitytty lisäämään, mutta nyt vanhasta ja tarpeettomasta luovutaan, jotta laskenta- ja energiatehokkuutta voidaan kasvattaa.

Ennen Core-sukupolven hautaamista ehditään vielä nähdä muun muassa 10 nm:n valmistusprosessiin siirtyminen Cannonlake-prosessoreiden myötä.