Uusimmat

Huojentava tieto Intelin huippusuorittimien omistajille – mikrokoodi kaatumisten juurisyynä

Kuva: @ Intel

18.06.2024 10:15 Markku Leppilampi

Tämä närkästystä aiheuttanut ongelma ei ollutkaan niin yksinkertainen. Korjaus on onneksi tulossa.

Kerroimme aiemmin Intelin 13. ja 14. sukupolven suorittimien kaatumisongelmista. Ongelmat ovat koskeneet Raptor Lake- ja Raptor Lake Refresh -mallistojen nopeampaa luokkaa olevia suorittimia.

Konsensusmielipide ja myös Intelin virallinen mielipide oli, että syynä kaatumisiin ovat emolevyvalmistajien liian ahneesti viritetyt vakioasetukset. Intel suosittelikin käyttämään vakioasetuksia, ja emolevyvalmistajat julkaisivat BIOS-laiteohjelmistoja, joissa oli valittavana maltilliset asetukset kaatumisongelmien välttämiseksi.

Uutena käänteenä on tullut ilmi, että ongelma onkin syvempää laatua. Intel on tunnistanut ongelman juurisyyksi suorittimien mikrokoodissa piilevän ongelman, joka aiheuttaa kaatumisia peleissä ja muissa intensiivistä laskentaa vaativissa sovelluksissa.

Vika on mikrokoodissa lymyävässä eTVB (Enhanced Thermal Velocity Boost) -algoritmissa. Algoritmin toilailu sekä samanaikainen korkea kellotaajuus, jännite ja korkea lämpötila voivat aiheuttaa järjestelmän kaatumisen. Intel kertoo, että ongelma on mahdollistanut kellotaajuuden ja jännitteen olevan tehostetulla tasolla, vaikka suorittimen lämpötila ei sitä sallisi.

Intel on korjannut mikrokoodin. Se tulee saataville emolevyvalmistajien kautta BIOS/UEFI -laiteohjelmistopäivityksenä.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat