UUSIMMAT

Huoli koronaviruksesta sai PC-yhteisön lahjoittamaan laskentatehoa hyvään tarkoitukseen: [email protected] kattaa nyt enemmän laskentatehoa kuin maailman seitsemän tehokkainta supertietokonetta

25.03.2020 18:17 | Muropaketin toimitus

Tietokoneiden omistajat kautta maailman ovat intoutuneet lahjoittamaan tietokoneidensa laskentatehoa erityisesti koronaviruksen torjuntaan. Stanfordin yliopiston pitkäaikainen hajautetun laskennan projekti [email protected] kattaa nyt historiallisen paljon tehoa.

[email protected] projektijohtaja Greg Bowman kertoo laskentatehon yltäneen 470 petaFLOPSiin, joka on kaksi kertaa enemmän kuin Summit-supertietokone.

Laskentatehon lahjottamisesta tuli todella suosittua sen jälkeen, kun mukaan lisättiin koronavirukseen, eli COVID-19:ään liittyviä projekteja. Useat yhteisöt ovat lähteneet mukaan lahjoittamaan laskentatehonsa koronaviruksen torjuntaan. Monesti onkin havaittu tilanteita, joissa projektin serverit eivät ehdi edes jakamaan laskentaprojekteja kaikille halukkaille.

Ohjemisto antaa käyttäjien laskettavaksi erilaisia proteiinisimulaatioita, jotka käyttävät prosessoria tai näytönohjainta laskentaan. Koronaviruksen lisäksi moni on todennäköisesti ”vahingossa” auttanut myös syöpiin, Alzheimerin tautiin, Huntingtonin tautiin tai Parkinsonin tautiin liittyvissä tutkimuksissa.