IBM haluaa 2 053 612 500 euron korvauksen sopimusrikkomuksesta – ”Täysin odottamatonta”

13.06.2021 20:21 Muropaketin toimitus

IBM on sotajalalla GlobalFoundries -yritystä vastaan. Tietotekniikkajätti vaatii isoja korvauksia sopimusrikkomuksesta, joka väitetysti johti epätoivottuun yhteistyöhön Samsungin kanssa.

GlobalFoundries on piirivalmistaja, joka on saanut suututettua tietotekniikkajätti IBM:n. Kiista juontaa juurensa vuoteen 2014, kun IBM ja GlobalFoundries tekivät sopimuksen tappiota tuottavien piirivalmistustehtaiden siirtämisestä GlobalFoundriesin haltuun.

Prosessin myötä osapuolet sopivat, että IBM:n tuli maksaa GlobalFoundriesille seuraavan kolmen vuoden aikana noin 1,23 miljardia euroa ja GlobalFoundriesin tuli investoida vuosien 2014-2015 aikana tehtaisiin 8,2 miljardia euroa huipputeknologisen yksikön kehittämiseksi New Yorkiin.

Hexus kertoo viimeisten tietojen mukaan IBM:n maksaneen GlobalFoundriesille oman osuutensa, mutta IBM:n mukaan GlobalFoundries hylkäsi heidät viimeisen maksusuorituksen jälkeen, jätti investoimatta tehtaisiin sekä myi omat omistuksensa. Tämän tapahtumakulun vuoksi IBM joutuu nyt valmistamaan kehittyneitä piirejä Samsungilla New Yorkin tehtaiden sijaan. IBM vaatii sopimusrikkomukseen vedoten noin kahden miljardin euron korvauksia GlobalFoundriesilta.

GlobalFoundries kiistää tehneensä vääryyttä, ja he sanoivat Hexuksen mukaan IBM:n vaatimusta ”täysin odottamattomaksi”. Yritys väittää, että se teki vuonna 2018 vaikean päätöksen, koska 7 nanometrin valmistusprosessin kehittämisen vaativuus uhkasi yrityksen koko olemassaoloa. GlobalFoundries toivoo, että se voisi Yhdysvaltain hallinnon suunnitteleman CHIPS-tukipaketin turvin investoida nyt ja näin kehittää sekä laajentaa toimintaansa.

Muropaketin uusimmat