Uusimmat

Intel astumassa hiljalleen Nvidian ja AMD:n varpaille – Xe DG1 -näytönohjain kauppoihin jo tänä vuonna

27.10.2020 17:07 Muropaketin toimitus

Intel aikoo murtautua erillisnäytönohjainten markkinoille Xe DG1 -näytönohjaimellaan. Se on tulossa jo piakkoin kauppoihin.

Tietotekniikkajätin mukaan Xe -näytönohjainten kehitys sujuu hyvin. Jo tänä vuonna ilmestyvä DG1-malli tarjoaa luvatusti vähävirtaisen budjettivaihtoehdon käyttäjille. Intelin toimitusjohtaja Bob Swanin mukaan DG1 toimitetaan myös useiden valmistajien konepaketeissa niin ikään jo tänä vuonna.

Inteliltä on tulossa myös tehokkaampi, erityisesti pelimarkkinoille tarkoitettu ohjain, mutta sen tuotanto on vielä testivaiheessa. Kaiken kaikkiaan Intel tulee tarjoamaan ohjaimia neljässä eri kategoriassa – vähävirtaisena (LP), huipputehokkaassa pelikäytössä (HPG), huipputehokkaana (HP) ja huipputehokkaassa laskennassa (HPC).

Ensimmäisenä julkaistava DG1 sijoittuu LP-kategoriaan. Se on tarjolla myös kannettaviin nimellä Iris Xe Max tai vaihtoehtoisesti nimellä Iris Xe Graphics. Kerroimme aiemmin Acerin uusista kannettavista, joissa on nimenomaan Iris Xe Max -näytönohjaimet.

DG1 tarjoaa 96 EU-yksikköä (Execution Unit), joka vastaa kahdeksaa shader-ydintä. GPU on rakennettu Intelin 10 nanometrin SuperFin-valmistusprosessilla. Vuotojen perusteella kellotaajuus on 1,5 gigahertsiä ja kortilla on kolme gigatavua VRAM-muistia.

DG2-versio tulee sijoittumaan HPG-kategoriaan. Tulossa on vuotojen perusteella ainakin sekä 128 EU-yksikköä ja 512 EU-yksikköä sisältävät mallit.