Intel ei enää ilmoita kaikkien ytimien rasituksen Turbo Boost -kellotaajuuksia

11.10.2017 18:31 | Muropaketin toimitus

Ennen vastikään ilmestynyttä Coffee Lake sukupolvea Intel listasi aina prosessoreille kolme eri kellotaajuutta. Prosessorin peruskellotaajuuden lisäksi kerrottiin Turbo Boost -tilan enimmäiskellotaajuus rasitettaessa kaikkia ytimiä, sekä yksittäisen säikeen Turbo Boost -kellotaajuus. Nyt keskimmäinen näistä putoaa pois.

E-Teknixin saaman lausunnon mukaan Intelin tavoitteena olisi ennen kaikkea yhtenäistää kaikki materiaalinsa aiheesta samaan formaattiin ARK-tietokannassaan, sekä muussa viestinnässään. Sen mukaan Turbo Boost -kellotaajuudet eivät ole täsmällisintä mahdollista tietoa, sillä tietokoneen kokoonpano sekä erilaiset rasitustilat vaikuttavat prosessorin saavuttamiin kellotaajuuksiin.

E-Teknix spekuloi asian mahdolliseksi syyksi lakiteknisiä seikkoja. Uuden tavan myötä se ei ole enää vastuussa usean ytimen Turbo Boost -toiminnasta, kun se ei lupaa mitään tarkkaa lukua. Tätä pessimistisempi veikkaus on, että Intel voi ottaa myyntiin hieman huonomminkin binnautuneita yksilöitä. Vastaisuudessa siis riittäisi, että yksi prosessorin ytimistä saavuttaa luvatun Turbo Boost -nopeuden, kun kaikkien ytimien yhteisrasituksella ei olisi niin tarkkoja määreitä. Spekuloida voikin, auttaisivatko hieman lievemmät vaatimukset Coffee Lake -prosessoreiden tunnettuja toimitusvaikeuksia.

Toinen, hieman eri suuntaan viittaava, veikkaus on, että Intel haluaisi salata tämän tiedon AMD:ltä. Lukema kertoo prosessorien kapasiteetin lisäksi sen rakenteesta ja hyötysuhteesta. Intel on E-Teknixin mukaan muutenkin ollut salailevampi prosessoriensa suhteen sen jälkeen, kun AMD julkaisi Zen-arkkitehtuurinsa ja Ryzen-prosessorit.

Guru3D esittää vielä yhden mahdollisen syyn Intelin ratkaisulle. Taustalla voisi olla yksinkertaisesti se, että yhden ytimen Turbo Boost -kellotaajuus on järjestään korkeampi kuin kaikilla ytimillä, joten se näyttää markkinointimateriaaleissa paremmalta.