Uusimmat

Intel esitteli Xe2 (Battlemage) -näytönohjainsukupolven virallisesti

Kuva: © Intel

04.06.2024 15:15 Muropaketin toimitus

Intel luopuu sekavasta nimeämismallistaan. Lyhenteillä LP, LPG, HP ja HPG ei enää kiusata asiakkaita. Sen sijaan sukupolvea kutsutaan pelkästään nimellä Xe2, ja sen koodinimi on Battlemage.

Intel kertoi nimeämiseen liittyvän ilouutisensa lisäksi myös Xe2-näytönohjainten teknisistä ominaisuuksista. Xe2 on Intelin mukaan suunniteltu alusta loppuun uudelleen, ja sen myötä nykyisen sukupolven Alchemist-näytönohjaimissa ilmenneitä isoja ongelmia on poistunut.

Suorituskyky on parantamassa reippaasti – Intelin mukaan jopa 50 prosentilla. Intel kertoo Xe2-sukupolven parantavan myös energiatehokkuuden osa-alueella.

Suorituskyvystä huolehtivat 512-bittiset Vector Engine- ja 2048-bittiset XMX Engine -yksiköt. Vector Engineä on kehitetty paremmaksi, ja siinä on muun muassa laajennetut matemaattiset- ja liukulukuominaisuudet. Aritmeettis-loogisissa SIMD-yksiköissä on puolestaan tuki SIMD16- ja SIMD32-operaatioille. XE Matrix -yksiköissä on tehostettu matriisilaskentaa ja ne tukevat useampia datatyyppejä. Ray Tracing -yksiköistä Intel on tehnyt suurempia.

Ensimmäinen Xe2-sukupolven tuote tulee Lunar Lake -suorittimiin. Ne saavat yhdysrakenteisen näytönohjaimen, jossa on kahdeksan Xe2-ydintä. Niissä jokaisessa on kahdeksan XMX-yksikköä ja kahdeksan vektoriyksikköä. Näytönohjaimessa on 8K60 HDR, 3 x 4K60 HDR, 1080p360 ja 1440p360 -tuet. Liitäntöinä on tuettuna HDMI 2.1, DisplayPort 2.1 ja uusi eDP 1.5.

Lunar Lake on näillä näkymin saapumassa vuoden kolmannella neljänneksellä. Jossain vaiheessa nähdään myös erillisnäytönohjaimia.