Intel estää AVX-512-käskykannan hyödyntämisen Alder Lake -suorittimissa BIOS-päivityksellä

03.01.2022 09:17 | Muropaketin toimitus

Intel on ohjeistanut emolevyvalmistajia päivittämään BIOSinsa. Syynä on AVX-512-käskykanta.

Igors’ Lab kertoo Intelin estävän AVX-512-käskykannan käytön Alder Lake -suorittimissa. Tätä varten siruvalmistaja haluaa mikrokoodipäivityksen kaikkiin Alder Lake -emolevyihin. Yritys pyrki tuomaan AVX-512:n valtavirran käyttöön Rocket Lake -suorittimien aikoina, mutta tästä on luovuttu Alder Laken tapauksessa.

Intelin Alder Lake -suorittimien ei virallisesti ole edes ilmoitettu tukevan AVX-512-käskykantaa, mutta se on mahdollista ottaa käyttöön sulkemalla energiatehokkaat Gracemont-ytimet (E-ydin) ja jättämällä suorituskykyiset Golden Cove -ytimet (P-ydin) päälle.

Intel on nyt ohjeistanut emolevyvalmistajia poistamaan tuen AVX-512:lle Alder Lake -suorittimista BIOS-päivityksen kautta. Ohjeistus on annettu vain hetkeä ennen kuin Intel aikoo tuoda markkinoille ei-K Alder Lake -mallistonsa, jonka suorittimet sisältävät suurimmaksi osaksi vain suorituskykyisiä P-ytimiä. Core i5- ja Core i3 -mallit eivät sisällä lainkaan E- ytimiä.

P-ytimiin painottuvan suorituskyvyn myötä AVX-512-käskykannasta olisi ollut joissakin sovellutuksissa hyötyä parantuneen suorituskyvyn myötä. Intel ei kuitenkaan halua syystä tai toisesta AVX-512-käskykantaa käytettävän, ja siksi he yrittävät parhaansa mukaan poistaa AVX-512-tuen.

Lue myös: Linus Torvalds toivoo Intelin AVX-512 -käskykannan ”tuskaista kuolemaa” – Muropaketti.com