Intel julkaisi Apollo Laken edullisiin laitteisiin: ”Pienikin voi olla kaunista”

18.04.2016 16:32 | Petrus Laine

Apollo Lake

Intel on julkaissut uuden Apollo Lake -alustan edullisiin laitteisiin. Apollo Lake seuraa markkinoilla Bay Trailin, Braswellin ja Cherry Trailin viitoittamalla tiellä.

Apollo Lake perustuu Goldmont-arkkitehtuuriin. Goldmont on edelleenkehitetty Silvermontista ja Airmontista, mutta Intel ei valitettavasti kerro tarkempia tietoja arkkitehtuurin muutoksista. Järjestelmäpiireissä tulee olemaan käytössä Intelin 9. sukupolven grafiikkaohjain, mutta sen Execution Unit -yksiköiden määrä ei ole vielä tiedossa. Multimediaosastolle on lisätty täysi rautatuki H.265- eli HEVC- ja VP9-koodekeille, kun ne viime sukupolvessa olivat vielä osittain ohjelmistopohjaisia ja H.265:n kohdalla rajoittuneet 8-bittisiin videoihin.

Goldmont valmistetaan Braswellin ja Cherry Trailin tapaan 14 nanometrin valmistusprosessilla. Arkkitehtuuriin perustuvia järjestelmäpiirejä tullaan tuomaan markkinoille paitsi Atom-, myös Celeron- ja Pentium-brändättyinä.

Apollo Lake -piirilevy

Intel on keskittynyt Apollo Lake -alustassa ennen kaikkea kokoonpanojen edullisuuteen ja pieneen kokoon. Intelin mukaan Apollo Lake voi säästää valmistajalta noin 5,55 – 7,45 dollaria Cherry Trailiin nähden erilaisten muutosten myötä. Pienempää kokoa haetaan puolestaan muun muassa emolevylle juotettavien eMMC-tallenustilan ja DDR3L-muistien muodossa, vaikka alusta tukee myös LPDDR3- ja LPDD4-muisteja.

Intelin Apollo Lake -referenssialusta on 2-in-1-kannettava, joka on varustettu 11,6-tuumaisella Full HD -monikosketusnäytöllä. Hybridikannettavassa on lisäksi 4 Gt LPDDR3-muistia ja 32 Gt eMMC- tai 64 Gt M.2 SSD -tallennustilaa, M.2-liitäntäinen WiFi-moduuli, integroitu kamera sekä tyypilliset sensorit ja USB Type C -liitäntä. Voit tutustua Apollo Lakeen ja Intelin referenssialustaan tarkemmin esimerkiksi AnandTechin artikkelissa.