Intel julkaisi Iris Xe -erillisnäytönohjaimen

27.01.2021 08:47 | Muropaketin toimitus

Iris Xe -näytönohjaimet ovat suunnattu varsin kevyeen käyttöön. Näytönohjaimet tulevat saataville valmiskokoonpanoissa.

Intelin suunnitelmat siirtymisestä erillisnäytönohjainten markkinoille alkoivat realisoitumaan, kun puolijohdejätti julkaisi Iris Xe -erillisnäytönohjaimen. Markkinoita uutuus tuskin tulee mullistamaan, mutta se on konkreettinen todiste siitä, että projekti etenee.

Iris Xe -näytönohjaimen grafiikkapiiristä löytyy 80 EU-yksikköä (Execution units). Grafiikkapiirin rinnalla on neljä gigatavua LPDDR4X-muistia ja muistiväylä on 128-bittinen. Käytännössä Iris Xe:n grafiikkapiiri on hieman karsittu versio Tiger Lake -prosessoreiden integroidusta grafiikkaohjaimesta (Iris Xe MAX), josta löytyy 96 EU-yksikköä.

Toistaiseksi Iris Xe:n kellotaajuuksista ei ole tarkempaa tietoa. Näytönohjain hyödyntää PCIe 4.0 -väylää, mutta vain 4x nopeudella. Grafiikkapiiri perustuu vähävirtaiseen Xe-LP -mikroarkkitehtuuriin ja näytönohjaimen TDP-arvo jää varsin maltilliseen 30 wattiin. Grafiikkapiiri on valmistettu 10 nm:n SuperFin-valmistusmenetelmällä.

Nykytietojen valossa Iris Xe -näytönohjaimia on luvassa ainakin Asukselta ja Colorfulilta. Asuksella näytönohjain kulkee nimellä DG1-4G.

Kevyeen käyttöön tarkoitetut näytönohjaimet tulevat saataville kuluttajille sekä pienille ja keskisuurille yrityksille valmis kokoonpanoja tarjoavien tahojen kautta.