UUSIMMAT

Intel julkaisi myös Alder Lake -mobiiliprosessorit – Niitäkään ei ole ihan vähän

05.01.2022 10:10 | Muropaketin toimitus

Mallistoon kuuluu 28 prosessoria, jotka jakautuvat H-, P- ja U-sarjoihin. Alder Lake -mobiiliprosessorilla varustettujen kannettavien toimitukset alkavat helmikuussa.

Intel julkaisi odotetusti myös Alder Lake -mobiiliprosessorit. Mallistoon kuuluu hengästyttävät 28 eri mallia, jotka jakautuvat H-, P- ja U-sarjojen kesken. Mobiiliprosessorit hyödyntävät työpöytäprosesssoreiden tapaan virtapihejä E-ytimiä ja suorituskykyisiä P-ytimiä.

H-sarjassa yhdistävänä tekijänä on 45 watin TDP-arvo (LP1-virtatila. Järeimmissä kärkimalleissa TDP-arvo voi nousta hetkellisesti 115 wattiin (LP2-virtatila). Lippulaivana toimii Core i9-12900HK, jossa on kuusi P-ydintä ja kahdeksan E-ydintä. Yhden ytimen boost-kellotaajuus nousee enimmillään 5,0 gigahertsiin. E-ytimien osalta vastaava maksimi on 3,8 gigahertsiä. Prosessoriytimien rinnalla toimii grafiikkaohjain, josta löytyy 96 EU-yksikköä (Execution units).

H- ja U-sarjan välistä löytyy P-sarja, jonka prosessoreissa TDP-arvona on 28 wattia. Sarjan kärjestä löytyy niin ikään 14-ytiminen malli, Core i7-1280P. Siitä löytyy kuusi P-ydintä ja kahdeksan E-ydintä. Selkein ero lippulaivaan on kellotaajuudet. Erityisesti peruskellotaajuudet ovat huomattavasti maltillisempia. P-sarjaan kuuluu yhteensä kuusi mallia, joista vaatimattomimmasta löytyy kuitenkin 10-ydintä.

U-sarja jakautuu 15 watin TDP-arvolla oleviin malleihin sekä yhdeksän watin malleihin. Järeämmästä 15 watin sarjasta löytyy seitsemään prosessorimallia. Kahteen edelliseen verrattuna U-sarjassa on lähdetty pudottamaan prosessoriytimien määrää. Kärkimallina toimivasta Core i7-1265U -prosessorista löytyy kymmenen ydintä, joista kaksi on P-ytimiä ja kahdeksan E-ytimiä. Ytimien määrä tippuu viiteen Pentium 8505- ja Celeron 7305 -malleissa.

Yhdeksän watin U-prosessoreista löytyy niin ikään seitsemän prosessorimallia. Ytimien osalta konfiguraatiot ovat identtiset, mutta yhdeksän watin TDP-arvon saavuttamiseksi kellotaajuuksia on jouduttu laskemaan vielä alemmas.

Uusilla Alder Lake -mobiiliprosessoreilla varustetut kannettavat saapuvat kauppoihin helmikuusta alkaen.