Uusimmat

Intel julkaisi tietoja Penryn- ja Nehalem-prosessoreista

29.03.2007 17:05 Sampsa Kurri

Intel on julkaissut tänään tietoja 45 nm:n tekniikalla valmistettavista Penryn-prosessoreista sekä niiden jälkeen julkaistavasta Nehalem-arkkitehtuurista. Penryn on koodinimi ensimmäisille 45 nm:n tekniikalla valmistettaville prosessoreille ja tuotanto alkaa tämän vuoden toisella puoliskolla (H2/2007). Penrynit perustuvat Intelin Core-arkkitehtuuriin, mutta tuovat mukanaan pienemmän valmistustekniikan lisäksi muutamia uudistuksia. Penrynit julkaistaan Core- ja Xeon-tuotenimien alla ja tällä hetkellä Intelin suunnitelmissa on esitellä 15 Penryniin perustuvaa prosessorimallia.

Seuraavan sukupolven neliytimiset Core 2 Quad -prosessorit koostuvat edelleen kahdesta kahden ytimen piisirusta ja sisältävät yhteensä 820 miljoonaa transistoria. Yhden 45 nm:n tekniikalla valmistettavan kaksiytimisen piisirun pinta-ala on 107 neliömillimetriä, joka on 25 % pienempi, kuin 65 nm:n tekniikalla valmistettuna. Uusiin ominaisuuksiin kuuluu SSE4-käskykanta, tehokkaampi virtualisointituki, yli kolmen gigahertsin kellotaajuudet, nopeammat jakolaskut ja suuremmat L2-välimuistit (kaksiytimisissä prosessoreissa kuusi megatavua, neliytimisissä 12 megatavua). Penrynin mobiiliversioihin on lisätty Deep Power Down- ja Dynamic Acceleration Technology -ominaisuudet, joiden avulla säästetään virtaa lepotilassa ja parannetaan toisen ytimen suorituskykyä silloin, kun molempia ytimiä ei tarvita.

Penryn-prosessoreiden seuraajat perustuvat ensi vuonna julkaistavaan Nehalem-arkkitehtuuriin ja ne valmistetaan myös 45 nm:n tekniikalla. Nehalem tuo mukanaan tuen kahdeksalle ytimelle, jotka voivat suorittaa samanaikaisesti 16 säiettä. Luvassa on siis Pentium 4 -prosessoreista tuttu Hyper-Threading-ominaisuus uudistettuna. Nehalemissa on AMD:n Athlon 64 -prosessoreiden tapaan integroitu muistiohjain (IMC) ja perinteisen FSB:n (front side bus) sijaan Intel aikoo siirtyä AMD:n Hypertransport-väylän tapaiseen sarjamuotoiseen point-to-point-väylään. Lisäksi Intel suunnittelee julkaisevansa Nehalemiin perustuvia prosessoreita, joihin on integroitu grafiikkaominaisuudet.

Nehalemin jälkeen luvassa on siirtyminen 32 nm:n valmistustekniikkaan ja Westmere-prosessoreihin. Westmeresta seuraava askel on 32 nm:n tekniikalla valmistettavat uuteen Gesher-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit.

Intel, Lehdistötiedote

Anandtech, Intel: More Details on Penryn and Nehalem