Uusimmat

Intel käynnisti Thunderbolt Ready -ohjelman

19.11.2013 20:52 Ville Suvanto

Intel julkaisi Thunderbolt-teknologian vuoden 2011 alussa, mutta se ei ole yleistynyt Intelin odotusten mukaisesti. Näkyvimmin se on esillä Applen tietokoneissa, mutta tuki löytyy myös useista emolevyistä ja tarjolla on muun muassa näyttöjä ja tallennuslaitteita. Heinäkuussa neljänneksi suurin tietokonevalmistaja Acer ilmoitti luopuvansa Thunderboltin käyttämisestä ja keskittyvänsä jatkossa USB 3.0:aan.

Intel ei ole kuitenkaan luovuttanut Thunderboltin suhteen ja samassa yhteydessä heinäkuussa se tarkensi liitännän olevan kohdistettu kalliimpiin laitteisiin, eikä niinkään keskiluokkaan tai sitä edullisempiin tietokoneisiin. Elokuussa uutisoimme Intelin Thunderbolt-liitännällisestä laajennuskortista, joka asentuu PCI Express x4 -liittimeen ja käytössä on yksi Thunderbolt 2 -liitin sekä DisplayPort-sisääntuloliitin. Thunderbolt 2 tarjoaa 20 Gb/s:n kaistanleveyden ja lisäksi se tukee 4K UHD -resoluutioisen materiaalin siirtämistä.

Nyt Intelin Thunderbolt-suunnitelmat ovat saaneet uutta tuulta siipiensä alle, kun se on käynnistänyt Thunderbolt Ready -ohjelman. Sen tarkoituksena on rohkaista tietokonevalmistajia Thunderboltin tukemiseen ja Thunderbolt Ready -ohjelmassa mukana oleville emolevyille Intel tarjoaa laajennuskortin myötä Thunderbolt-tuen. Laajennuskortti tulee liittää GPIO-liittimeen (General Purpose Input Output) ja joko emolevyn tai erillisnäytönohjaimen DisplayPort-liittimeen.

Ensimmäisenä mukana Intelin ohjelmassa on Asus, joka julkaisee ThunderboltEX II -laajennuskortin joulukuussa Z87 Pro -emolevylle. Asuksen emolevytuki tulee laajentumaan ensi vuoden puolella ja lisäksi on lupa odottaa myös muiden valmistajien liittymistä ohjelmaan.

Intel, Lehdistötiedote

Muropaketin uusimmat