Uusimmat

Intel kehittää kiistanalaista tekoälyä tunnistaakseen opiskelijoiden tunnetiloja

24.04.2022 20:40 Muropaketin toimitus

Intel kehittää Classroom Technologiesin kanssa Class-nimistä tekoälyteknologiaa, jolla voi tarkkailla opiskelijoiden kasvoja ja kehonkieltä. Tekemiensä havaintojen perusteella Class kertoo, minkälaisessa mielentilassa opiskelijat ovat.

Ainakin tässä vaiheessa teknologia on tarkoitettu etäopiskelijoiden tarkkailemiseen videoneuvotteluissa. Mikään tuskin estää, etteikö teknologiaa voisi siirtää jossain vaiheessa myös lähiopetukseen.

Tekoäly voi tunnistaa esimerkiksi, onko opiskelija ikävystynyt, viekö hänen huomiotaan jokin häiriötekijä tai onko hän hämmentynyt. Teknologia on herättänyt myös kritiikkiä, ja pohdinnassa on etiikan ja yksityisyyden kysymykset.

Keskivertoihminen ilmaisee itseään kymmenillä ja jotkut henkilöt jopa sadoilla mikroilmeillä, joihin kuuluu esimerkiksi pupillien laajentuminen. Tulkintaa voi tehdä myös makroilmeistä, kehollisista eleistä tai fysiologisista signaaleista kuten hikoilusta ja kohonneesta sydämen sykkeestä. Näitä ei kuitenkaan osata edelleenkään tulkita täysin onnistuneesti.

Intelin koneoppimisen tutkijan Nese Alyuz Civitcin mukaan Classin käyttämä malli on rakennettu psykologitiimin asiantuntemuksella, joka analysoi tosielämän luokissa kerättyä dataa kannettavien tietokoneiden ja 3D-kameroiden avulla. Psykologitiimi jatkoi sitten videoiden tutkimista, ja tunnisti syötteissä havaitsemansa tunteet. Jotta tulkinta oli pätevä, vähintään kahden kolmesta psykologista piti olla opiskelijan mielentilan tulkinnasta samaa mieltä.

Classroom Technologiesin toinen perustaja ja toimitusjohtaja Michael Chase toivoo, että heidän ohjelmistonsa antaa opettajille lisätietoa ja parantaa lopulta etäoppimiskokemuksia.

LUE MYÖS: Eurooppaanko valtava kansainvälinen kasvojentunnistusjärjestelmä? Vastustus on laajaa – Muropaketti.com