Intel muutti valmistusprosessien nimeämistä ja paljasti tiekarttaa tuleville vuosille

28.07.2021 09:30 | Muropaketin toimitus

Intelin pitämässä Intel Accelerated -webcastissa paljastettiin puolijohdejätin uusi nimeämisperiaate tuleville valmistusprosesseille ja paljastettiin, mitä niiltä on odotettavissa.

Intel järjesti 26. heinäkuuta Intel Accelerated -webcastin, jossa se paljasti hieman tulevaisuuden suunnitelmiaan, mutta myös valmistusprosessien uudet nimeämisperiaatteet. Uudet prosessien nimet ovat Intel 7, Intel 4, Intel 3 ja Intel 20A. Kauempana tulevaisuudessa häämöttää vielä Intel 18A.

Intel 7 tunnettiin aiemmin nimellä 10 nm SuperFin Enhanced. Intel 7 -prosessilla tullaan valmistamaan mm. myöhemmin tänä vuonna ilmestyvät Alder Lake -prosessorit ja datakeskuskäyttöön suunnatut Sapphire Rapids -prosessorit. Prosessin lupaillaan parantavan suorituskykyä 10-15 % wattia kohden edelliseen prosessiin verrattuna (10 nm SuperFin). Ensimmäiset Intel 7 -prosessilla valmistetut prosessorit (Alder lake) tulevat saataville vielä tämän vuoden puolella.

Kauempana tulevaisuudessa odottaa Intel 4, joka oli alkujaan 7 nanometrin prosesessina tunnettu EUV-prosessi (extreme ultraviolet). Sen lupaillaan tarjoavan 20 % parannusta wattia kohden suorituskyvyssä. Intel 4 -prosessilla tuotannon on määrä alkaa vuoden 2022 lopulla ja ensimmäisiä prosessoreita voi odottaa saapuvaksi vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Tuolloin kuluttajille on luvassa Meteor Lake -prosessorit ja Granite Rapids -prosessorit datakeskuksiin.

Vielä kauempana tulevaisuudessa häämöttää Intel 3, jonka aiempi nimi oli 7 nm+. Siinä hyödynnetään edeltäjäänsä paremmin EUV-prosessia. Prosessin kerrotaan tarjoavan 18 % parannusta suorituskyvyssä edeltäjäänsä nähden. Intel 3 -prosessilla valmistettuja, mutta vielä nimeämättömiä tuotteita on määrä saada markkinoille vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla.

Myöhemmin vuonna 2024 tapahtuu siirtymä pois FinFET-transistoreista RibbonFET-transistoreihin. Tuolloin luvassa on Intel 20A, joka tunnettiin aiemmin 5 nm:n prosessina. A-tunniste viittaa Ångströmiin. Yksi Ångström tarkoittaa 0,1 nanometriä eli 100 pikometriä. Vuonna 2025 odotettavissa on Intel 18A, jonka aiempi nimitys oli 5 nm+.

Erillinen diasetti webcastin sisällöstä löytyy täältä. Itse webcastin pääsee katsomaan täältä.