Uusimmat

Intel paljasti 3D-transistorin

06.05.2011 01:19 Ville Suvanto

Uutisoimme keskiviikkona, miten useiden eri lähteiden kuulemien huhujen mukaan Inteliltä olisi odotettavissa vuoden merkittävin ilmoitus. Huhut pitivät paikkansa ja Intel paljasti uudentyyppisen transistorin, jonka suunnittelu perustuu kolmiulotteisuuteen. Ratkaisulla pyritään pienentämään piirien kokoa ja laskemaan tehonkulutusta.

Intel kutsuu uutta transistoria Tri-Gateksi ja sen nimi on peräisin kolmesta johtavasta pinnasta. Intelin omien sanojen mukaan se kykenee laskemaan uudella suunnittelulla tehonkulutusta keskimäärin 50 prosentilla nykyisiin tasotransistoreihin verrattuna. Merkittävää parannusta on tapahtunut varsinkin tilanteessa, jossa transistorin ei ole tarkoitus päästä virtaa läpi, jolloin virtavuotojen pitäisi olla erittäin minimaalisia. Samalla tehonkulutuksella uuden 3D-transistorin povataan tarjoavan 22 nanometrin prosessia hyväksi käyttäen peräti 37 prosenttia nopeampaa suorituskykyä, kun sitä verrataan aiempaan 32 nanometrin 2D-transistoriin.

2D-transistoreissa virta kulkee tasaista sähköä johtavaa kanavaa pitkin, kun taas 3D-transistorissa on käytössä korkea ja ohut kolmisivuinen ”koroke”. Koroke mahdollistaa suuremman sähköä johtavan kanavan sen suuremman pinta-alan, mutta pienemmän alan myötä.

Intel tulee ottamaan käyttöön Tri-Gate-transistorit 22 nanometrin prosessin yhteydessä eli Ivy Bridge -koodinimellisten prosessorit tulevat ensimmäisenä hyödyntämään Intelin uutta teknologiaa. Intel on samalla esitellyt Ivy Bridge -prosessoreita toiminnassa ja vahvistanut suunnitelmat aloittaa kyseisten prosessoreiden massatuotannot kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Intelin mukaan 3D-transistori takaa Mooren lain jatkumisen tulevaisuudessa 22 ja 14 nanometrien prosessien aikakausilla. Uudenlaiset innovaatiot ovat välttämättömiä, jotta transistorien kokoa voidaan pienentää ja piirien transistorimäärää kasvattaa. Intel tulee hyödyntämään 22 nanometrin prosessia piireissä, jotka on suunnattu palvelimiin, työasemiin, työpöydälle, kannettaviin ja taulutietokoneisiin, mutta myös älypuhelimiin.

Intel, Lehdistötiedote

Intel, Intel’s Revolutionary 22 nm Transistor Technology (PDF)

Muropaketin uusimmat