Intel tukee enimmillään 128 gigatavun keskusmuistia yhdeksännen sukupolven Core-prosessoreilla

17.10.2018 11:22 | Muropaketin toimitus

Intel tarjoaa uusimpien Core-prosessorien yhteydessä tuen yhteensä 128 gigatavulle DDR4-keskusmuistia. Tämä mahdollisuus juontaa todennäköisesti juurensa tarpeesta sallia 64 gigatavun muisti vain kahta muistikampaa tukeville emolevyille.

Tuki on aiemmin rajoittunut tavallisesti kahteen muistikampaan kanavaa kohden, ja yhden kamman enimmäiskapasiteetti on ollut 16 gigatavua. Muistikampojen kehittyminen, ja esimerkiksi tuplasti korkeampien kampojen tulo markkinoille, on saanut Intelinkin laajentamaan muistitukea uusissa prosessoreissaan. Uusia 32 gigatavun kampoja on tulossa markkinoille ainakin G.Skilliltä ja Zadakilta.

Intel ei ole tiedottanut tarkoittaako parantunut tuki mahdollisuutta 256 gigatavun keskusmuistiin HEDT-luokan alustoilla. Virallisesti mahdollisuus käyttää 32 gigatavun muistikampoja luvataan joulukuuksi. Anandtechin mukaan AMD on aiemmin kommentoinut sen muistiohjaimien mahdollistavan tuen lisäämisen uudenlaisille kammoille, mikäli niitä tulee saataville.

Tieto muistituen laajenemisesta putkahti esiin HP:n esiteltyä uusia Core 9000 -sarjan prosessoreja käyttäviä tietokoneita. Näihin liittyvissä materiaaleissa oli maininta 128 gigatavun muistin mahdollisuudesta joulukuussa.