Uusimmat

Intel vahvisti seuraavien sukupolvien suoritinmallistot Innovation 2023 -tapahtumassa – Arrow Lake, Lunar Lake ja Panther Lake

Kuva: © Intel

20.09.2023 10:21 Muropaketin toimitus

Intel esitteli seuraavien sukupolvien suorittimiaan. Arrow Laken jälkeen on luvassa entistä tehokkaampia, yhdysrakenteisia näytönohjaimia.

Ensimmäisenä tulevasta kolmikosta on saapumassa Arrow Lake, jota toimitusjohtaja Pat Gelsingerin mukaan on jo valmistettu hyödyntäen Intel 20A -valmistusprosessia, joka vastaa kahden nanometrin valmistusprosessia. Gelsinger esittelikin tilaisuudessa Intelin 20A -piikiekon, jossa oli ensimmäiset testivedokset Arrow Lake -suorittimista.

Sekä mobiili- että pöytäkonesegmentteihin suunnatut Arrow Lake -suorittimet käyttävät uutta arkkitehtuuria, ja suorituskyvyn ja energiatehokkuuden pitäisi ottaa harppaus entisestä.

Yksi tärkeä uudistus on PowerVia, joka muuttaa tapaa miten virta syötetään suorittimelle. Kerroimme siitä aiemmin täällä: Intel PowerVia on läpimurto suorittimien virransyötössä.

Suorittimissa on myös uusi GAA (Gate All Around) -tekniikkaan perustuva transistorirakenne, jolle Intel on antanut oman nimensä RibbonFET. Se mahdollistaa FinFET-transistoritekniikkaa nopeamman kytkentänopeuden vieden samalla vähemmän tilaa.

Arrow Lakeissa pitäisi olla myös uusi sirpaleisiin (Tiles) perustuva arkkitehtuuri. Tiles-suunnittelu tuo suorittimiin toisiinsa yhdistettyjä sirpaleita ikään kuin AMD:n chipletien tapaan.

Sirpaleet keskittyvät eri toimintoihin. Esimerkiksi yhdysrakenteisella näytönohjaimella on oma sirpaleensa ja CPU:lla oma.

Varsinainen tuotanto alkaa ensi vuonna, ja kauppoihin Arrow Lake -suoritinmalliston odotetaan saapuvan vuoden 2024 jälkipuoliskolla. Alla listattuna tietoja Intelin suunnitelmista ja Arrow Lake -mallistosta:

  • LGA 1851 -kanta tulee säilymään ainakin vuoteen 2026 asti
  • Vain DDR5-yhteensopivuus, DDR4-tuki jää pois
  • Valmius DDR5-6400-muistitekniikalle
  • Arrow Lakeille tulossa 800-sarjan emolevyt
  • Lisääntyneet PCIe Gen 5.0 -kaistat CPU:n ja PCH:n kautta
  • Arrow Lake-S -suorittimissa on 3 Mt L2-välimuistia P-ydintä kohden
  • Arrow Lake-S -suorittimissa on uudet, yhdysrakenteiset Alchemist-näytönohjaimet
  • Arrow Lake-S -suorittimissa on LLC (Last Level Cache) -välimuisti näytönohjaimen sirpaletta (GPU Tile) varten
  • Arrow Lake-S -suorittimet tarjoavat 8+16, 8+0 ja 6+8 -ydinkonfiguraatiot (P+E)
  • Tulossa vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla

Intelillä oli esitellä myös toimiva Lunar Lake -suoritin, jolla pystyi käynnistymään käyttöjärjestelmään saakka. Lunar Lake on suunnattu kannettaviin tietokoneisiin. Lunar Laket tulevat saamaan yhdysrakenteisen Alchemist-näytönohjainten seuraajan Battlemagen. Lunar Lake saapuu joskus Arrow Laken ja Panther Laken välissä.

Panther Lake on Intelin mukaan tulossa vuonna 2025, ja se on Lunar Lake -malliston seuraaja. Sen on tarkoitus saapua sekä kannettaville että pöytätietokoneille. Se tarjoaa yhdysrakenteisena näytönohjaimena Battlemagen seuraajan nimeltään Celestial.

LUE MYÖS: Intel Core i5-14600K:n suorituskyvystä putkahti testitulos – näin se vertautui Core i5-13600K -suorittimeen

Muropaketin uusimmat