Uusimmat

Intel valmiina 45 nm:n valmistustekniikkaan

28.01.2007 13:58 Sampsa Kurri

Intel on julkaissut tietoja sen uudesta 45 nm:n valmistustekniikasta ja metodeista, joiden avulla on vähennetty transistoreiden virtavuotoja. Intel on kehittänyt uuden transistoritekniikan, joissa on käytetty hilaeristeenä korkean k-arvon materiaalia sekä metallihilaa (High-k + metal gate). Transistorien hilaeriste on valmistettu piidioksidista noin 40 vuotta, mutta pienempään valmistustekniikkaan siirtymisessä syntyvien virtavuotojen takia piidioksidi on nyt korvattu paksummalla hafnium-pohjaisella korkean k-arvon materiaalilla. Koska korkean k-arvon hilaeriste ei ole yhteensopiva tämän päivän piihilan kanssa, Intelin piti kehittää uusia metallihilamateriaaleja.

Intel kertoi uudesta transistoritekniikasta ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja otti sen käyttöön 45 nm:n valmistusprosessissa. Vuonna 2006 yritys ilmoittikin valmistaneensa onnistuneesti 45 nm:n viivanleveydellä SRAM-muistipiirin. Nyt uusi valmistusprosessi on jo niin pitkällä, että Intel on pystynyt valmistamaan ensimmäiset toimivat prototyyppiprosessorit, jotka toimivat kiltisti Windows Vista/XP, Mac OS X- ja Linux-käyttöjärjestelmissä. Seuraavan sukupolven Core 2- ja Xeon-prosessorit tunnetaan Penryn-koodinimellä, joka viittaa 45 nm:n valmistustekniikkaan (Family codename). Penrynin kaksiytiminen versio sisältää 410 miljoonaa transistoria. Neliytiminen Penryn puolestaan koostuu kahdesta kaksiytimisestä piisirusta samassa koteloinnissa, kuten Intelin nykyisetkin neliydinprosessorit. Penryn tuo ominaisuuspuolella mukanaan päivityksiä mikroarkkitehtuuriin, uuden SSE4-käskykannan, korkeammat kellotaajuudet ja suuremmat välimuistit.

Ensimmäiset 45 nm:n tekniikalla valmistettavat Penryn-prosessorit saapuvat markkinoille vuoden 2007 puolivälissä. Intelin suunnitelmissa on siirtyä 32 nm:n tekniikkaan vuonna 2009 ja 22 nm:n tekniikkaan puolestaan vuonna 2011.

Intel, Lehdistötiedote

Intel, 45nm Transistor Technology

Anandtech, Intel Demonstrates new 45nm Transistors and Conroe’s Successor