UUSIMMAT

Inteliltä tulossa GPU-piiri suurteholaskentaan – nähdään ensimmäisenä Aurora-supertietokoneessa

24.11.2019 17:17 | Muropaketin toimitus

Intel on lisäämässä paukkuja GPU-pohjaiseen suurteholaskentaan. GPU-piirit ovat entistä tärkeämpiä suurteholaskentaan kykenevissä tietokoneissa yhä vaativampien tehtävien vuoksi.

Nvidia on toiminut pioneerina GPU-piirien tuomisessa HPC (High Performance Computing) -käyttöön. Toinen dominoiva peluri kentällä on ollut AMD.

Intel ei aio jäädä kaksikossa jalkoihin, sillä se kertoi sunnuntaina suunnitelmistaan oman itsenäisen GPU-piirinsä suhteen. Intelillä on ollut aiemminkin GPU-ratkaisuja, mutta ne ovat olleet integroituina perinteisiin mikroprosessoreihin.

Siru on koodinimeltään Ponte Vecchio ja se on suunniteltu mallinnusta, simulointia sekä tekoälysovellutuksia varten. Sirua tullaan valmistamaan seuraavan sukupolven seitsemän nanometrin valmistustekniikalla.

Ponte Vecchio nähdään ensimmäisenä eksaflop-luokan Aurora-nimisessä supertietokoneessa, joka tulee käyttöön Argonne National Laboratory -laitoksessa Yhdysvalloissa vuonna 2021. Auroran kerrotaan tarjoavan tieteellisten pulmien ratkaisuun ennenäkemättömiä työkaluja. Tieteellistä käyttöä olisi esimerkiksi erittäin suuren mittakaavan kosmisille simulaatioille.

Ponte Vecchio saapuu markkinoille näillä näkymin vuonna 2021.