UUSIMMAT

Inteliltä tulossa kaksi tehdasta Eurooppaan – Arizonan suunnitelmat etenemässä

27.09.2021 15:45 | Muropaketin toimitus

Intel haluaa pysyä mukana piirivalmistuksen terävimmässä kärjessä. Tästä tavoitteesta kertoo uusien, kehittyneiden tehtaiden rakentaminen.

Tietotekniikkajätiltä on tulossa kaksi piiritehdasta Intelin tärkeimmälle tuotantoalueelle Arizonaan, Yhdysvaltoihin. Ihan heti niiden hyödyistä ei päästä nauttimaan, sillä Intel odottaa tehtaiden valmistuvan ja olevan toimintavalmiita vasta vuonna 2024 – nykyiseen piiripulaan niistä ei siis ikävä kyllä ole apua. Tulevat yksiköt kuitenkin helpottanevat jatkossa nykyisenkaltaisia tilanteita, jossa maailma kärsii akuutista piiripulasta.

Intel käyttää hankkeeseen rahaa yli 20 miljardia dollaria, ja panostuksen myötä yritykselle avautuu mahdollisuus luoda seuraavan sukupolven EUV-litografiaan pohjautuvia tuotantolinjoja – Intel saattaa näin saada kiinni TSMC:n kehittynyttä piirivalmistusta. Yrityksen tavoitteena onkin saavuttaa ”kyseenalaistamaton johtajuus” piirivalmistuksen saralla, kuten Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger asian ilmaisi.

Tulevat Arizonan tehtaat eivät ole valjastettu pelkästään Intelin omien tuotteiden valmistamiseen, vaan niissä tehdään myös sopimusvalmistusta TSMC:n tapaan. Aiemmin on käynyt ilmi, että Inteliltä on tulossa ainakin kaksi tehdasta myös Eurooppaan. Näiden sijainnista ei ole vielä tietoa, mutta asiaan saataneen selvyyttä lähitulevaisuudessa.