Intelin 14. sukupolven Meteor Lake -suorittimet ovat 50 prosenttia energiatehokkaampia – näytönohjain 2 kertaa nopeampi kuin Raptor Lakeissa

07.02.2023 20:09 Muropaketin toimitus

Intelin 14. sukupolven mobiilisuoritinsukupolvi on nimeltään Meteor Lake. Työpöytäversioita ei huhutusti tule Meteor Lake -koodinimellä lainkaan.

OneRaichu-Twitter-tilin mukaan tulevat mobiilisuorittimet ovat luvatusti 50 prosenttia energiatehokkaampia kuin Raptor Lake -sukupolven vastaavat. Meteor Lakeissa olisi myös kaksi kertaa tehokkaampi yhdysrakenteinen näytönohjain.

50 prosentin hyppäys energiatehokkuudessa tarkoittaa käytännössä, että suorittimen virrankulutus on puolet siitä, mitä vastaava suorituskyky kuluttaisi Raptor Lakeilla.

Uudesta Tiles-arkkitehtuuripäivityksestä huolimatta Meteor Lakeissa käytetään Raptor Lakejen tapaan edelleen hybridiarkkitehtuuria. Suorittimissa on uudet, suorituskykyä tarjoavat Redwood Cove P-ytimet sekä energiatehokkaat Crestmont E-ytimet.

Tiles-arkkitehtuuripäivitys tarjoaa ruuduista (Tiles) koostuvan kokonaisuuden. Meteor Lakeissa on neljä ruutua, jotka keskittyvät eri toimintoihin. Ruudut voi valmistaa eri valmistuprosesseilla, ja CPU-ruutu onkin valmistettu Intel 4 -prosessilla, ja GPU-ruutu TSMC:n 5 nanometrin prosessilla.

Yhdysrakenteinen näytönohjain on tiettävästi kaksi kertaa tehokkaampi kuin Raptor Lake -malleissa, ja se tarjoaisi 128 EU-yksikköä kellotaajuudella 2,0 gigahertsiä. Näytönohjaimet ovat aiemman Xe-LPG:n sijaan tyyppiä Xe-MTL, joka käytännössä tarkoittaa merkittävää suorituskykyhyppyä.