Uusimmat

Intelin 18-ytiminen Core i9-7980XE -prosessori ylikellotettiin 6,1 GHz:in

26.09.2017 13:05 Muropaketin toimitus

Intelin tuoreen Skylake-X-malliston lippulaiva venyi 6,1 gigahertsiin kaikkien ytimien ollessa käytössä ja Hyper Threading aktiivisena.

Ylikellottaja Der8auer onnistui venyttämään Intelin lippulaivamallin äärimmilleen. 6,1 gigahertsiä saavutettiin käyttämällä jäähdytyksenä nestemäistä typpeä. Yksi ajetuista testeistä oli Cinebench R15, jossa i9-7980XE-prosessori saavutti 5635 (usealla ytimellä) ja 257 pistettä yhden ytimellä. Cinebench-testissä prosessori oli ylikellotettuna 5,6 gigahertsiin. Vertailun vuoksi AMD:n Ryzen Threadripper 1950X -prosessorin oltua ylikellotettuna 5,4 gigahertsiin, kertyi pisteitä 4514.

Ylikellotustuloksen saavuttaminen ei ollut yksinkertaisimmasta päästä. Der8auer joutui muun muassa muokkaamaan prosessorin lämmönjakajaa ja lisäksi lämpötahnaa levitettiin kauttaaltaan prosessorin piirilevylle jäähdytyksen maksimoimiseksi. Ylikellotuksessa havaittiin myös, että prosessorin virrankulutus nousi täysin omaan luokkaansa, sillä se haukkasi huimat 1000 wattia kellotaajuuden oltua venytetty äärimmilleen. Käytetty jännite oli 1,45 volttia. Vähemmän yllättäen prosessorin lämmöntuottokin oli samalla tasolla. Ylikellotuksien aikana prosessorin lämpötila nousi yli nollan asteen, nestemäisen typen -100 celsiusasteesta huolimatta.

Intel onnistui lunastamaan Core i9 -sarjalla vauhtikuninkaan paikan. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että Intelin huippumallissa on vain kaksi ydintä enemmän kuin AMD:n lippulaivassa ja hintaero on meillä lähes tuhannen euron luokkaa.

Muropaketin uusimmat