UUSIMMAT

Intelin Basin Falls -alustan tiedot vuotivat: Skylake-X, Kaby Lake-X ja LGA 2066

18.07.2016 18:18 Petrus Laine

Intelin Basin Falls -alusta

BenchLife-sivusto (Google Translate) on saanut käsiinsä uusia dioja Intelin prosessoreiden terävimmän kärjen tulevaisuudensuunnitelmista. Intel tulee korvaamaan nykyiset Broadwell-E-prosessorit ensi vuonna Kaby Lake-X ja Skylake-X-prosessoreilla. Aiempien huhujen mukaan Intel olisi julkaisemassa prosessorit ensi vuoden toisella neljänneksellä, mutta viimeisimmät huhut kertovat julkaisun siirtyvän vuoden kolmannelle neljännekselle.

Tuoreiden diavuotojen mukaan Intelin seuraavan sukupolven X-prosessoreiden alusta on nimeltään Basin Falls. Basin Fallsin mukana tulee uusi Socket R4- eli LGA 2066 -prosesssorikanta, joka tukee sekä Kaby Lake-X että Skylake-X-prosessoreita. Prosessori on yhteydessä Kaby Lake-X PCH -piirisarjaan DMI 3.0 x4 -väylän kautta. Piirisarja tuo mukanaan maksimissaan 10 USB 3.0 -liitäntää, 8 SATA3-liitäntää, Intelin Jacksonville-verkkosovittimen ja maksimissaan 24 PCI Express 3.0 -kaistaa muille lisälaitteille.

Intel Skylake-X ja Kaby Lake-X

Kaby Lake-X -prosessorit on varustettu neljällä prosessoriytimellä, kaksikanavaisella DDR4-muistiohjaimella, 8 Mt:n viimeisen tason välimusitilla ja 16 PCI Express -kaistalla. Niiden TDP-arvo on 112 wattia. Skylake-X prosessorit tulevat puolestaan saataville 6, 8 ja 10 ytimen konfiguraatioissa, ja niissä on 13,75 Mt:n viimeisen tason välimuisti. Skylake-X hyödyntää Basin Fallsin kaikki muistipaikat nelikanavaisella DDR4-muistiohjaimellaan, ja mallista riippuen PCI Express 3.0 -kaistoja on tarjolla 28 tai 44, aivan kuten nykyisillä Broadwell-E-prosessoreilla. Skylake-X-prosessoreiden TDP-arvo on 140 wattia.

Intelin kerroinlukottomien prosessoreiden kohdalla elämme tällä hetkellä mielenkiintoisia aikoja. Kaby Laken kohdalla on huhuttu, että vain -X-mallit olisivat kerroinlukottomia, mikä tarkottaisi ylikellottajien pakottamista kalliimmalle Basin Falls -alustalle. Toisaalta myös 95 watin TDP:llä varustetusta Kaby Lake-S -prosessorista on liikkunut huhuja, ja Intel on aiemmin varannut 90-95 watin TDP-arvot nimenomaan kerroinlukottomille prosessoreilleen.