Intelin Gemini Lake -järjestelmäpiirin tiedot vuodettu

31.05.2017 16:33 | Muropaketin toimitus

Inteliltä on tulossa uusia Pentium- ja Celeron-järjestelmäpiirejä, jotka tunnetaan tällä hetkellä koodinimellä Gemini Lake. Kyseessä on Apollo Lake -arkkitehtuuriin perustuvien järjestelmäpiirien manttelinperijä, jonka TDP-arvo on käyttökohteesta riippuen kuusi tai kymmenen wattia. Pienemmän TPD-arvon versiot on suunnattu mobiilikäyttöön ja suuremmat pöytäkoneisiin. Vuodosta uutisoi Techpowerup.

Valmistusprosessissa käytetään 14 nanometrin viivanleveyttä. Edeltäjään verrattuna Gemini Lakesta on saatavissa enemmän tehoa irti jokaista TDP-wattia kohden. Järjestelmäpiiri tulee sisältämään kaksi tai neljä prosessoriydintä, jotka perustuvat yhtiön Goldmont Plus -arkkitehtuuriin. Arkkitehtuurin ominaisuuksiin kuuluu neljä megatavua L2-välimuistia sekä pienempi virrankulutus, jonka pitäisi mahdollistaa myös korkeammat kellotaajuudet.

Kokonaisuuteen kuuluu myös uusi yksikanavainen DDR4-muistiohjain, joka tukee edeltäjäänsä verrattuna korkeampia muistin kellotaajuuksia. Siitä ei ole vielä tietoa nouseeko keskusmuistin enimmäismäärä, joka on nykyään kahdeksan gigatavua. Vuotaneissa tiedoissa mainitaan myös sisäänrakennettu WiFi-ohjain.

Järjestelmäpiirin yhdysrakenteinen grafiikkapiiri perustuu Intelin Gen9-arkkitehtuuriin, ja tulee sisältämään enintään 18 execution unit -yksikköä. Uutta on ainakin tuki HDMI 2.0 -liitännälle. Intel julkaissee Gemini Laket virallisesti vuoden neljännen vuosineljänneksen aikana.