Intelin toimitusjohtaja kertoi miksi ARC-näytönohjaimet valmistaa TSMC eikä Intel

21.09.2021 10:35 | Muropaketin toimitus

Intel aikoo haastaa tulevaisuudessa markkinoiden näytönohjainjätit Nvidian ja AMD:n Intel ARC -nimisellä tuoteperheellään. Niiden grafiikkapiirejä he eivät tule valmistamaan itse.

Intel voisi valmistaa ARC-näytönohjainten Alchemist-grafiiikkapiirit kyllä itsekin, mutta tietotekniikkajätti päätti antaa ne kehittyneistä valmistusprosesseistaan tunnetun, taiwanilaisen TSMC:n valmistettavaksi. Intelin toimitusjohtaja Raja Koduri valotti nyt, miksi Intel valitsi TSMC:n.

Kodurin mukaan suurin syy TSMC:n valintaan on Intelin valmistuskapasiteetin rajallisuus. Jos Intel olisi valmistanut grafiikkapiirit itse, se olisi joutunut rajoittamaan muiden piiriensä valmistusta. Grafiikkapiirit ovat huomattavasti työläämpiä valmistaa kuin suorittimet, joten Kodurin puheet käyvät tältä osin järkeen.

Jos Intel olisi kuitenkin valmistanut ne itse, valmistusprosessiksi olisi valikoitunut todennäköisesti Intel 7, joka vastaa 10 nanometrin Enhanced SuperFin -viivanleveyttä. Kodurin puheista saattoi päätellä, että juuri Intel 7 -prosessin valmistuskapasiteetti on vielä riittämätön. TSMC tulee valmistamaan Alchemist-grafiikkapiirit 6 nanometrin viivanleveydellä.

Tom’s Hardware lisäsi vielä, että jos Intel vie TSMC:ltä valmistuskapasiteettia, se on haitaksi Intelin kilpailijoille. Tällä saattaisi olla strategista merkitystä etenkin toimitusvaikeuksien jatkuessa.