Japanilla tavoitteena saada kehittyneempää piirivalmistusta maahansa – yksinkertaisesti kysyivät TSMC:ltä ja Sonylta

30.05.2021 13:15 | Muropaketin toimitus

Japani on pudonnut piirivalmistuksen kirkkaimmasta kärjestä. Nyt Japanin päättävät elimet haluavat kotimaisen piirituotannon sinne takaisin edes osittain.

Vielä 15 vuotta sitten japanilaiset yritykset kuten Panasonic ja Renesas olivat piirien valmistusprosesseissaan maailman kärkeä, ja he kävivät tasaväkistä kamppailua Intelin kanssa. Nykyisin tilanne on huonompi, ja suuri osa piirituotannosta on ulkoistettu sopimusvalmistajille kuten TSMC:lle ja UMC:lle.

Kehittyneitä piirivalmistustehtaita Japanissa ei ole tällä hetkellä ollenkaan, joka on saanut viranomaiset heräämään. He ovatkin ehdottaneet japanilaiselle Sony Groupille ja taiwanilaiselle TSMC:lle, että he perustaisivat tehtaita Japaniin.

Toiveena olisi, että tehtaissa valmistettaisiin piirejä 20 nanometrin viivanleveydellä. Tällä hetkellä kehittynein japanilainen tehdas on Renesasin omistama, ja se valmistaa piirejä 40 nanometrin viivanleveydellä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että TSMC saattaa aloittaa 3 nanometrin testivalmistuksen jo tänä vuonna.

Mahdollinen tuleva tehdas olisi TSMC:n ja Sonyn yhteisprojekti. Kumpikaan ei ole vielä kommentoinut asiaa.